Slika nije pronađena

Neke od njih su HBO i Netflix, naši omiljeni servisi za kraćenje slobodnog vremena koji nam nude savršenu utjehu i pregršt sadržaja u svakom trenutku. Najbolje (i potencijalno najopasnije) su TV serije.


Trenutno po gledanosti rasturaju 'Sluškinjina priča', 'Stranger Things', '13 razloga' i 'Male laži', a cijeli popis serija koje MORAŠ pogledati ove godine pronađi ovdje. Toliko su nas zarazile da i promijenile naše navike gledanja serija da je nastao sasvim novi profil prosječnog gledatelja – onog koji nema vremena ni strpljena čekati da nešto dođe na TV.

Sada upravljamo sami svojim vremenom i možemo gledati što i kada želimo, ali te mogućnosti sa sobom nose loše posljedice – ne možemo se lako 'odlijepiti' od televizora i kauča/kreveta, usput jedemo hrpu brze hrane i grickalica i pretvaramo se u 'couch potato'. I ne samo to – ne gledamo pozorno i koncentrirano!


Gledanje serija u komadu (binge watching), umjesto gledanja epizodu po epizodu je postala učestala navika. Postoji nekoliko razloga zašto takav način gledanja nije zdrav, piše Journal of the American Heart Association. Umjesto gledanja u komadu, ovisnicima o serijama američki doktori preporučuju da rade pauze između epizoda jer tako povećavaju užitak gledanja i čuvaju svoje zdravlje.


Naime, današnje serije nude kompleksne sadržaje ili nekoliko paralelnih radnji koje prosječnom gledatelju predstave niz informacija koje on nema vremena 'upiti' i obraditi pa se često dogodi da zaboravimo što smo gledali prije sat vremena.

Medicinski stručnjaci, osim toga, kažu da cjelodnevno sjedenje ispred ekrana može izazvati osjećaj depresije i ugrožava opće zdravlje (prvenstveno zbog nedostatka kretanja). Ovakva vrsta konzumacije 'prikuje' nas u jednom položaju, uglavnom sjedećem ili ležećem, stoga je preporuka stručnjaka da se krećemo makar tijekom gledanja, usputno. Sobni bicikl, traka ili orbitrek u tom kontekstu su idealno rješenje, ako se već ne možeš 'odlijepiti' od televizora.

via GIPHY


A vrlo vjerojatno ne možeš – Digital Democracy Survey je pokazao da 80% ispitanih starosti od 20 do 30 godina barem jednom u životu gledalo minimalno pet epizoda serije u nizu!

Ipak, bilo bi dobro da ponekad izađeš van – jer virtualno je virtualno, a mi ipak živimo u stvarnosti...


Foto: Visual Hunt/Profimedia/Giphy

M.Z.


Pročitajte još:

Mračna serija o kojoj svi pričaju dobiva drugu sezonu – nakon prve epizode zarazit ćeš se totalno!

Nova serija o dvoje tinejdžera oduševila – nećeš je moći prestati gledati

Drama, ljubav i moda - prave NOVE ženske serije koje ćeš gledati u 2018.

TV binge watching opasno navika gledanje serije

Još vijesti