Slika nije pronađena

Kao što se moramo učiti da bismo imali dobre ocjene ili vježbati da bismo se doveli u dobru fizičku formu, izgraditi samopouzdanje je također zahtjevan zadatak.

Temelje stvaramo u dječjoj dobi unutar obitelji, a poslije ga nadograđujemo u različitim okolnostima. Važno je s kakvim se ljudima družimo, s kime idemo u razred ili kakav nam je trener, ali još važnije je ono što sami mislimo o sebi.

Jesmo li pozitivni ili negativni? Ovisimo li previše o drugim ljudima? Ove navike, situacije i ponašanja mogu negativno utjecati na tvoje samopouzdanje:

*Previše društvenih mreža

Kužimo da je teško oduprijeti se škicanju tuđih života, ali zapamti da to ponekad može biti toksično. Sve one savršene fotke na Instagramu mogu te natjerati da se zapitaš 'zašto je tvoj život tako jadan' ili 'zašto ti ne izgledaš tako dobro'. Ne kažemo da trebaš izbrisati sve profile, ali doziraj i znaj – ničiji život nije tako savršen kako djeluje na društvenim mrežama.


*Lažni 'prijatelji'

Ako u tvom društvu postoji osoba koja će prva ukazati na sve tvoje failove, ismijati te i prekinuti svaku tvoju priču, budi sigurna da to nije pravi prijatelj. Najbolje bi bilo potpuno se maknuti od takve osobe, ali ako to nije moguće, drži ju na distanci.



*Previše negativnosti

U redu je biti svjestan svojih mana i nedostataka, ali budimo realni – imaš vrlina i kvaliteta barem jednako koliko i mana, a često i više. Ako neprestano pričaš samo o stvarima koje si 'zeznula' ili pogreškama koje si napravila, tvoje samopouzdanje može biti uništeno. Budi realna i uzmi u obzir i sve dobre stvari koje si napravila.



*Uspoređivanje s drugima

Kada nas to tjera da budemo pozitivni i idemo dalje, onda je prihvatljivo, ali najčešće se uspoređujemo s drugima kako bismo se ponizili i uvjerili da smo jadni. Kada sljedeći put vidiš fotku Gigi Hadid u badiću, nemoj pomisliti 'ja nikada neću biti tako zgodna' nego se sjeti neke svoje kvalitete i budi zahvalna što ju posjeduješ.


*Mišljenje drugih

Ljudi su socijalna bića i važno im je što drugi misle o njima, ali kada ta briga pređe granice, postaje neizdrživi teret. Imaš jedan život, potrudi se da ga živiš što ispravnije, kako prema sebi tako i prema drugima, ali nemoj dopustiti da te opsesija tuđim mišljenjem sputava.


*Nezdrav život

Katkad je zabavno biti budan cijele noći, pojesti dvije vrećice čipsa i odgledati 4 sezone serije u dva dana, ali ako to postane naše 'lifestyle', vrijeme je da promijeniš navike. Vježbanje, zdrava prehrana i korisni hobiji učinit će da se osjećaš bolje i imaš više samopouzdanja.


Foto: Shutterstock
I.N.

Pročitajte još:

Osjećat ćeš se bolje: pjesme koje će ti podići samopouzdanje

7 stvari koje mogu podići tvoje samopouzdanje

Veličina grudi i mentalno zdravlje: nejednake i velike grudi loše utječu na samopouzdanje

samopouzdanje loše navike

Još vijesti