Slika nije pronađena
Sreću svi tražimo, ali je rijetko nađemo – a ona je uvijek 'iza ugla'. Jednostavnije ju je pronaći nego što mislimo, a sada objavljujemo 'vodič' do sreće i mentalnog mira.

Matthieu Ricard je budistički svećenik i navodno najsretniji čovjek na svijetu, a proveo je 50 godina na Himalaji, gdje je pronašao recept za mentalni mir. On tvrdi da je 'sreća vještina koju treba učiti', a do nje možeš doći slijedeći ovih pet koraka.

1. 'Don't worry, be happy'. Jer za sve poteškoće i probleme postoji rješenje – samo do njega treba doći. A ako ipak ne postoji rješenje, nema smisla brinuti se oko toga jer problem postaje samo veći. Umjesto toga radije razmisli u što možeš uložiti svoju energiju, a da to ima smisla. Nađi drugi put.

via GIPHY


2. Treniraj sretan život. Matthieu kaže da postoje osnovne ljudske kvalitetne od iznimne važnosti za sretan, ispunjen život i funkcioniranje na optimalan način (npr. brižnost, ljubav, dobrota, unutarnja sloboda i mir). A sve one se vježbaju, baš poput matematike. U njih uloži svoje vrijeme – za to ne postoji magična formula.

via GIPHY


3. Pronađi svoju strast. Često tražimo vještine kojima bismo se mogli baviti profesionalno i u slobodno vrijeme, a koje našem životu daju smisao. No, ponekad se trebamo zapitati što nam je zapravo važno. Obrazovanje životu daje smisao, rekao je Aristofan, ali u današnje vrijeme opravdano se pitamo 'kakvo?'. Ponekad je teško pronaći strast 'od koje možemo živjeti', a to je iznimno bitno. Sigurno i ti imaš nešto što ti iznimno dobro ide.

via GIPHY


4. Želi sreću svima. Budi altruist i svakome želi dobro. Poželi svakome čovjeku da bude suosjećajan, oslobođen patnje, ljutnje, arogancije i narcizma. Naravno da je lakše drugima 'podmetati', ali upravo se zbog toga dugoročno osjećamo loše.

via GIPHY


5. Pomaži drugima. poanta života je, između ostaloga, pomagati drugima. Inače bismo se svi mogli zatvoriti u svoje kuće i stanove i živjeti izolirano – ali čovjek je društveno biće i mora živjeti u suživotu.

via GIPHY


Cijeli video možete pogledati i poslušati ovdje. Nama je ovaj čovjek genijalac – molimo te, slušaj ga.

Foto: YouTube/Pixabay

M.Z.

Pročitajte još:

Otkrivena 'najsretnija' pjesma na svijetu – ali mnogi se ne slažu s izborom

Ovaj tinejdžer učinio je svoju baku najpoznatijom na svijetu – ima 120 tisuća followera! Zašto?

Upoznajte čovjeka koji se nije okupao 37 godina!

sreća mentalni mir vodič inspiracija Budistički svećenik Najsretniji čovjek

Još vijesti