Slika nije pronađena

Premda je problem kockanja i alkoholizma kod mladih prisutan u sve većoj mjeri i u sve ranijoj dobi, u odnosu na prošlu godinu, nema drastičnijih promjena.

Osim alkohola i kocke, među školskom djecom sve je prisutnija ovisnost o društvenim mrežama, smatra Jadranka Ivandić Zimić, iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga RH. U adolescentskim godinama mladi su ljudi fascinirani virtualnim svijetom i igricama.

Srednjoškolci Ivan, Matej, Josip i ostali s kojima je razgovarala ekipa Glasa Slavonije, sve to doživljavaju kao prihvatljivo ponašanje. Izlazak, kažu, ne može proći bez alkohola, a i klađenje je “O.K.”, pa iako je maloljetnicima zakonom zabranjeno, nemaju problema prilikom uplata u kladionicama.

Rezultati istraživanja projekta Zdrav za pet, za područje Brodsko-posavske županije, primjerice, kažu da je 76% učenika osmih razreda bar jednom konzumiralo alkohol, dječaci najčešće pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom. U posljednjih mjesec dana čak se 40% učenika opijalo, to znači pet ili više pića u jednoj prigodi, a u posljednjih godinu dana u toj se situaciji našlo više od 22% učenika.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije

foto: Twitter@skwara3

alkohol zdrav za pet Istraživanje

Još vijesti