Slika nije pronađena

Navike su dio našeg života i svi ih imamo. Neke su dobre, a neke loše. Kako nam je teško riješiti se loših navika, toliko nam je teže stvoriti nove, dobre navike. Sigurno si se barem jednom našao/la u situaciji da pokušavaš nešto novo, no nakon samo par dana pokušavanja, odustao/la si.Istraživanja pokazuju da nam je potrebno samo 28 dana kako bismo formirali nove navike kojih će nam se biti teško riješiti. To znači da se u samo mjesec dana, možeš u potpunosti transformirati kao osoba.


Dok su neke navike lake za uvesti, kao recimo na primjer popiti čašu vode prije obroka, kada se želimo zaista početi baviti nečim novim, u većini slučajeva će nas proći kroz par dana.

via GIPHY


Donosimo ti savjete kako da ostaneš na pravom putu i ostvariš sve svoje ciljeve!

1. Napiši si podsjetnike

U većini slučajeva, kada želimo uvesti neku novu naviku, zaboravimo tijekom dana na nju. Ili se možda samo ne želimo sjećati iste. U svakom slučaju, kada si napišeš podsjetnike, bit će ti ih teško ignorirati. Vjerojatno ćeš se malo iživcirati jer će ti biti teže naći izgovor zašto sada ne možeš vježbati gitaru sat vremena, ali nakon mjesec dana, bit će ti drago što si pisao/la sve te silne podsjetnike. U konkretnom primjer, kroz mjesec dana ćeš već znati svirati gitaru!


via GIPHY


2. Napravi plan

Ako ti je krajnji cilj da svaki dan vježbaš barem sat vremena, nemoj ni u ludilu očekivati da ćeš se tog ritma moći pridržavati odmah na samom početku. Kreni s realističnim ciljevima, pa tako prvi tjedan provedi svaki dan 30 minuta vježbajući, nakon 10 dana to digni na 45 minuta i zadnji tjedan 'uvodnog' mjeseca se pokušaj pridržavati krajnjeg cilja. Možda nećeš uspijevati isprve, ali uskoro će ti i tih sat vremena biti premalo. Bitno je da ne očekuješ previše od sebe, znaš i sam/a kakve su ti mogućnosti trenutno.


via GIPHY


3. Sjeti se zašto to radiš
Kada odustaneš od nečega što stvarno želiš, to bude zato što si zaboravio/la koliko jako to želiš. Napiši si negdje bilješku (u bilježnicu, mobitel...) u kojoj sam/a sebi govoriš zašto to radiš. Kada ti bude teško s održavanjem navike, pročitaj tu poruku. Može li te itko bolje motivirati od samog/e sebe? Sjeti se, samo prvih mjesec dana je teško. Nakon toga ti je nemoguće zamisliti život bez toga. Samo mjesec dana je potrebno da ostvariš svoje snove i ciljeve!

via GIPHY


Koje su tvoje navike? Želiš li stvoriti neke nove?


Foto: Giphy/Pixabay

A.Š.

Pročitaj još:

8 navika koje će ti smanjiti stres i uljepšati život

Pripazi na ovu naviku - radiš li i ti ovo dok gledaš serije?

Pet beauty navika uz koje će tvoje lice zablistati – jesi li ih već usvojila?

navika savjet hobi

Još vijesti