Slika nije pronađena

Maturalni plesovi svečani su događaji za maturante diljem zemaljske kugle. Ipak, običaji za ovaj događaj pomalo se razlikuju od države do države, stoga saznajte one najzanimljivije.

>> Sve o maturalnoj večeri pronađite u našem SPECIJALU!

U Velikoj Britaniji tako ovaj događaj zovu 'Debutante's Ball', a pod pojmom 'debutante' smatraju djevojke koje formalno kreću u društveni život. Tridesetih godina dvadesetog stoljeća ondje se ovaj ples održavao za studente koji završavaju studij, no kasnije se ustalio upravo za završetak srednje škole. U Irskoj se ovaj ples zove 'The Debs' te je u prošlosti imao slično značenje kao u Velikoj Britaniji.

U Sjedinjenim Državama maturalna se zabava ili 'prom', kako je zovu, obično održava u svibnju, a kod nas u svibnju ili lipnju, no to nije slučaj u svim državama. Tako primjerice u Češkoj i Austriji maturalne zabave održavaju u siječnju i veljači, a učenici pozivaju roditelje pa čak i rođake te često više škola zajedno radi zabavu. Skupljaju se novci koji se na kraju školske godine iskorištavaju za zajedničko putovanje.


U Finskoj maturalnu zabavu zovu Vanhojen tanssit, održavaju je u veljači, a učenici moraju za taj događaj naučiti plesati deset do petnaest plesova. U prošlosti su se učenici oblačili u staru odjeću za ovaj događaj te su željeli izgledati što starije, no danas je taj običaj iščeznuo te se današnji finski maturanti oblače svečano.

>> Najmaturantica 2012 - glasaj i odaberi pobjednicu!

U Rusiji maturalni ples zovu Vipusknoy vecher, a održavaju ga sredinom ili krajem lipnja, kada završe svi ispiti. Zanimljivo je pravilo da se maturalna večer u ovoj državi nikada ne smije održati 21. ili 22. lipnja jer su 21. lipnja davne 1941. godine održane maturalne zabave, a 22. lipnja iste godine svi su učenici odvučeni na ratišta kako bi se borili protiv Nijemaca u Drugom svjetskom ratu. U ovoj državi maturalna zabava obavezno počinje ceremonijom na kojoj učenici dobijaju svjedodžbe, s tim da oni koji imaju nabolje ocjene svjedodžbe dobijaju prvi. Nakon ovoga kreće ples i zabava koja obavezno počinje plesanjem valcera. Danas se često maturalne zabave slave u ruskim diskotekama, ali opet sve mora započeti plesanjem valcera, a tek onda može uslijediti drugačija vrsta glazbe. Također, tradicija je da učenici nakon zabave šeću te zajedno dočekaju izlazak sunca ujutro.

U susjednoj nam Mađarskoj učenici koji završavaju srednju školu dobijaju plavu traku koju stavljaju oko ruke te su tako označeni kako bi se znalo da se pripremaju za maturalnu zabavu koju nazivaju Szalagavató. Na početku zabave svaki razred mora izvesti koreografiju koju je pripremio posebno za ovaj događaj.

Također, u susjednoj Sloveniji običaj je da se prvi ples na maturalnoj zabavi, a to je obavezno bečki valcer, otpleše s roditeljem, odnosno kćeri s očevima, a majke sa sinovima.

U Bugarskoj se na maturalnu zabavu ide kada učenici navrše osamnaest godina, a održava se u svibnju. Učenici često dolaze u parovima, a na samoj zabavi glasaju za kralja i kraljicu maturalne večere. Običaj je i da se održi maturalni after – party koji je razuzdan i lud.


U Belgiji i nekim dijelovima Nizozemske učenici svojih sto zadnjih dana škole slave posebnim danom kojeg zovu 'Chrysostomos' ili '100-dagen feest' (100dnevna zabava), što je nešto kao 'ludi dan' kod nas. Taj dan obično je zimi, a učenici koji završavaju školovanje smiju se šaliti s nastavnicima i mlađim učenicima te im podmetati. Mnogi nose i sprejeve za brijanje ili slično čime špricaju druge učenike. Također, oslikavaju lica te u grupama idu gradom i prave veliku buku. Kasnije u školi izvode razne predstave koje su parodije na školski život, a dan završavaju plesom u klubovima i diskotekama na kojima pivo teče u potocima, kako bi se proslavio ulazak u svijet odraslih, a ove plesove često posjećuju i nastavnici kako bi pokazali svoju divlju stranu.

U Njemačkoj slave 'Abifeier', a on znači seriju organiziranih događaja kojima se obično ismijavaju nastavnici. Nakon toga slijedi tzv. 'Abiball' na koji učenici dolaze svečano obučeni te plešu uz školski bend ukoliko postoji ili u protivnom uz DJ-a, a prvi ples obavezno je valcer. Na plesu je alkohol dozvoljen jer Nijemci od 16 godina smiju konzumirati vino i pivo.

U Norveškoj se maturalni ples održava u zimskim mjesecima, blizu Nove godine te je strogo zabranjeno dovoditi bilo koga izvan razreda.

U Slovačkoj maturalni se ples naziva Stužková, a održava se u studenom ili prosincu. Tada učenici koji završavaju školovanje dobijaju zelenu vrpcu sa svojim imenom i često je nose oko ruke do kraja godine. Ples obično započinje u 18 sati te traje do 4 ujutro.

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

Maturalna večer običaji maturalna

Još vijesti