Slika nije pronađena

Nekih se navika nikad ne riješimo jer su jednostavno postale dio naše osobnosti. Neke poštapalice ili kretnje postale su dio nas i ti jednostavno ne bi bila ti da nisi uvijek nasmijana ili da ne postavljaš puno pitanja – to su neke pozitivne navike.

 

No, ima i onih ružnih navika kao što je griženje noktiju ili pucketanje prstima. To su navike kojih bi se bilo dobro što prije riješiti, no ima i onih koje još više utječu na naš život. Uništene nokte uvijek možemo izrašpati, ali neke navike mogu uništiti odnose s prijateljima ili se zbog njih možemo osjećati loše.

Da se stekne navika u prosjeku je potrebno mjesec dana, a period odvikavanja traje 21 dan. Nova godina je okej početak za propitivanje samog sebe, a ovo su neke od navika za koje si jednostavno prestara.

1. 'Nemam vremena' – nakon škole moraš se čuti s frendicom, vidjeti što ima novo na Instagramu, proskrolati Facebookom i pogledati barem dvije epizode serije. Imaš vremena samo je sve pitanje dobre organizacije. Izbaci 'nemam vremena' iz svog rječnika, kupi planer i napravi organizaciju svog života.


2. 'Samo da vidim što ima novo' – nema ništa novo od prije pet minuta kad si zadnje pogledala na Facebook. Stalno provjeravanje i ovisnost od društvenim mrežama su za klince koji su tek otvorili profile, a ti svoje vrijeme potroši na kavu s frendicom a ne na skrolanje od sat vremena.


3. 'Kako je glupa' – Petra ti se zamjerila pa ćeš je obrisati s Instagram liste ili ćeš napraviti inbox u kojem nema Petre. Nemoj to raditi. Dođi do osobe s kojom imaš problem i reci joj sve u facu te porazgovarajte o tome. Prerasti tračanja i agresiju preko društvenih mreža.


4. 'Mrzim sve oko sebe, sve je glupo, ništa nema smisla' – konstantno žaljenje jednostavno mora prestati. Smiješ se tu i tamo žaliti na profu iz matematike, ali nije sve oko tebe glupo nego ti je samo dosadno i ne znaš kuda bi sa sobom. Koncentriraj se na pronalazak nečega što će zaokupiti tvoje vrijeme i u čemu ćeš se pronaći.


5. 'Budem poslije' – ne budeš. Najgora navika je ostavljanje stvari za nekad poslije. Bolje da sve napraviš prije pa kasnije uživaš – bilo da je u pitanju zadaća, pospremanje sobe ili slanje poruke dečku koji ti se sviđa.


6. 'Neda mi se, budem ujutro' – skidanje šminke prije spavanja je MUST. Pročitala si barem deset članaka na temu toga što se događa s licem ako ne skineš šminku pa nema smisla da ponavljamo. Jednostavno to napravi i bok, pet minuta posla.


7. 'Bed mi je' – bed ti je pitati profesora kad ti nešto nije jasno, bed ti je pitati tetu u dućanu gdje nešto stoji, bed ti je pitati Ivana nešto jer ti se sviđa. Probaj riskirati i stekni novu naviku.Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Prestani što prije: Navike zbog kojih ti ne ide učenje

Na svijetu postoje dvije skupine djevojaka – u kojoj si ti?

Cure vs. dečki: Što nikako ne vole vidjeti na Instagramu?

navike Loše navike

Još vijesti