Slika nije pronađena

Imaš problem koji jednostavno ne znaš kako riješiti? Obrati se za pomoć svojim vršnjacima u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Netko je uvijek tu tko će ti dati dobar savjet.

Donosimo vam i ovog tjedna tri teme koje su pokrenule prave male rasprave. Što odabrati u srednjoj školi – etiku ili vjeronauk? Najbolje je kada saznaš tuđa iskustva i je li tko požalio svoj odabir, a iako ovisi od škole i profesora, savjeti su uvijek dobrodošli. I druga tema je vezana za školu, ali na malo drugačiji način. Taman se navikneš da imaš puno slobodnog vremena i provodiš ga između ostalog i više nego što treba na mobitelu, ali što kada krene škola? Kako smanjiti vrijeme provedeno na mobu? I ovdje ste uskočili sa super savjetima. Zadnja tema koju izdvajamo ovog tjedna odnosila se na dečke i dlake na nogama, je li to nešto što odbija ljude ili nitko ni ne doživljava. Saznaj u nastavku...

1.Etika ili vjeronauk
Idem na vjeronauku od prvog razreda jer sam iz katoličke obitelji, moji idu u crkvu samo blagdanima pa i nisu nešto posebno vezani za nju kao ni ja. U razrednoj nastavi imala sam super profesoricu iz vj-a tako da sam išla i na vjeronaučnu skupinu i slično te sam upoznala stvarno super vjeroučitelje i svećenike, u predmetnoj smo dobili novog profesora iz vj-a koji mi je ujedno i razrednik, ali taj čovjek mi se tako zgadio te mi je samim time zgadio i Crkvu i sve, ali sada ću 8. pa mi se glupo ispisati jer idem na krizmu. Znam da u srednjoj mogu birati između etike i vj-a i radije bi izabrala etiku jer kao što sam rekla nemam nešto pretjerano važan odnos s religijom, a i razrednik mi ju je stvarno zgadio, ali mama je u srednjoj išla i kaže da joj se nije svidjelo i da žali što nije nastavila s vjeronaukom, a i ja se bojim da ću biti jedina u razredu koja će ići na etiku. Htjela bih čuti iskustva onih koji idu na etiku i onih koji idu na vj što mislite da mi je bolje odabrati.

Neki od vaših odgovora:
LittleMissSunshinexDDD: Meni je etika bila super, učili smo o raznim zanimljivim stvarima što se tiče morala, pričali o gmo, raspravljali o nekim aktualnim temama i viđenje istog s etičke perspektive, čitali tekstove koji tjeraju na promišljanje, učili o starogrčkim filozofima... U principu, ovisi što te više zanima i što će ti biti lakše i zanimljivije učiti. Vjeronauk mi je u osnovnoj bio zanimljiv kad smo učili o različitim religijama, ali u srednjoj školi, prema pričama ovih koji su išli na vjeronauk (kod nas je zapravo više njih bilo na etici), je više bio fokus na povijesti crkve i općenito dominantnije se učilo o katoličanstvu, što me baš ne zanima, a i nisam vjernica, tako da mi je etika bila super i imali smo manje zadaće nego ovi na vjeronauku, ali to opet ovisi o školi i vašem programu. U krajnjoj liniji, ako upišeš etiku i nisi zadovoljna, možeš se prebaciti na vjeronauk. Upiši ono što te više zanima jer najgore je kad se moraš mučiti s gradivom koje ti osobno nije zanimljivo.

AngeloCustode: Išla sam na etiku sve 4 godine srednje, tako da ti mogu reći da nisam ništa požalila. Profesor iz vjeronauka je u mojoj srednjoj bio fanatik, tako da mi je drago da sam to izbjegla. Na etici si slobodna da promišljaš i iznosiš različita mišljenja - definitivno više slobode nego na vjeronauku. Promišljaš o životu, moralu, ljudskim razmišljanjima i ponašanjima... Meni je bilo super :D

roza55: Prebacivala sam se s vjeronauka na etiku pa opet s etike na vj tako da znam kako sve ide. Ovisi ti o profesoru kako će ti se svidjeti predmet. Meni je bilo predobro na vj zbog časne s kojom smo pričali o svim temama kao kako bi i na etici (diskusije o kontroverznim temama, pobačaj, transplantacija životinjskih organa na ljude, dna inženjering blah blah). Sigurno će ti pola razreda ići na etiku, a ostali na vj ili se miješaš s ostalim razredima. U svaku ruku odabir na tebi, ali ne moraš biti (ne)religiozna da bi išla na vjeronauk/etiku. Tako da malo istraži što te više zanima, vjere svijeta ili općenite stvari.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

2.Ovisnost o mobitelu
Helou ljudi! Znam da mi nitko ne može dati točan naputak kako da riješim svoj problem, ali dobro dođe čuti mišljenja. Moj problem je taj što sam previše na mobitelu (tjedni screen time skoro 80h). E sad, kreće škola i ja ću krenuti u 2. razred gimnazije i naravno imam preprepreviše za učiti. Prvu godinu sam zeznula na max i sad bih se fkt htjela posvetiti više učenju. Ja napišem plan na papir i sve to lijepo i krasno, i onda kad dođe vrijeme za učenje ja jednostavno ne mogu krenuti. Stalno gledam što je novo na mobu, tko je objavio sliku, tko je kome što lajkao i bojim se da ne onu vatrice na snapu. Tehnologija me totalno zaokupirala i nalazim se u začaranom krugu. Znam da se moram disciplinirati ako želim odlične rezultate u školi, ali ne znam kako da se riješim tog užasnog mobitela i kako da se posvetim više školi. Ja kad krenem učiti, spava mi se, umorna sam itd itd haha. Stalno odgađam obaveze i onda učim noć prije testa i gotovo nikad ne spavam i fkt nmg tak dalje jer samu sebe osuđujem na zlo. Što će tek biti na faksu?

Neki od vaših odgovora:
Flixy690: Imaš neke aplikacije koje instaliraš i onda ne možeš određeni period uopće otključati mob. Nemam pojma kako se zovu te aplikacije, ali znam da ih ima i da su ih neki koristili.

Colors: I ja sam imala taj problem da se ne mogu skoncentrirati na učenje zbog mobitela, ali sam našla jednu aplikaciju koje se zove forest:stay focused. Tamo staviš vrijeme koje misliš da ćeš učiti, npr. 2 sata i onda svaki put kad upališ mobitel i želiš na neku aplikaciju te to spriječi da odeš. Meni je pomoglo pa možda i tebi pomogne.

MandaFlasarka: I ja ću isto drugi srednje i po svojim standardima isto sam bila previše na mobitelu. Znaš što ću ti reći? Trebaš stvarno htjeti prestati s time da upali. Shvatiti da ti velika većina toga što gledaš satima na kraju ništa ne znači i nikako ne pomaže i ne osjećaš se dobro. Od jutra nemoj biti na mobitelu. Možeš odgovoriti na poruke kad se probudiš i vidjeti koliko je sati, ali nemoj ništa više od toga. Odmah se aktiviraj čim se probudiš. I probudi se malo ranije, oko osam, devet i ne idi prekasno spavati. Meni je jedan ujutro krajnja granica, ali rijetko kad sam do tad budna. Ja se prvo obučem i operem se, onda ako sam ukočena napravim tridesetak trbušnjaka i dvadesetak sklekova i istegnem se, a onda idem pokupiti veš ili objesiti da se suši, pospremati malo nešto, a onda se uhvatim sviranja, crtanja, pravljenja nečega i odem se igrati s micama. Eto, takav ti može biti dan otprilike. Osjećat ćeš se super.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

3.Pitanje za djevojke - dlake na dečkima
Ovo me zanima iz razloga što imam 15 godina i izuzetno sam dlakav po nogama. Sad ne znam je su li ti muškarci privlačni djevojkama ili su oni više ćosavi muškarci. Pošto sam dlakav na tom djelu ne znam bi li trebao biti u šorcu i je li to uopće ružno vidjeti na jednom petnaestogodišnjaku. Slobodno komentirajte i pozitivno i negativno.

Neki od vaših odgovora:
Colors:
Muško si normalno je da si više dlakav. Nosi što hoćeš jer druge ljude boli briga kolko ti dlaka imaš na nogama.

Flixy690: Ma daj e, od vas dečkiju nitko ne očekuje da se brijete tako da opušteno hahah.

huhuhuh3333777: Gle ako netko ima dlake, okej, a ako ne, isto je okej. Zapravo nije ni malo bitno. Barem meni.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

Foto: Giphy/ Shutterstock.com – sheff/ Shutterstock.com - polya_olya

M.T.

Pogledajte još:

Najčitanije teme tjedna: Užasna frendica, jesu li ovakve pletenice vrijeđanje i dopisivanje na Instagramu

Najčitanije teme: Mora doći kući do 23 sata, mlađa sestra i njen dečko se stalno ljube i kako preboljeti prevaru

Najčitanije teme tjedna: Zaglavili smo se dok smo se ljubili, moguća trudnoća, strah od veze...

Škola dlake na nogama pitanja odgovori savjeti Pitanja i odgovori ovisnost o mobitelu najčitanija

Još vijesti