Slika nije pronađena

Kovčezi su spakirani, ekipa je tu, smještaj je bukiran... Sad još samo treba sjesti u auto i doći do mjesta za odmor. Ili možda ipak ne?

Svi znamo da su gužve na našim cestama po ljeti katastrofalne. Od hrpe stranih turista koji svake godine dolaze u sve većem i većem broju, pa do nas domaćih koji se po ljeti selimo na sve strane, no najčešće ipak na obalu. Teško je pronaći dobar i jeftin prijevoz, pogotovo zato što se u većini slučajeva, uvijek držimo iste priče: auto ili autobus.

Jesi li ikada razmišljao/la o tome da postoje i drugi načini prijevoza?

Vlak

Okej, svi znamo da vlakovi nisu prvi izbor prijevoza u Hrvatskoj, no ne bi trebali biti niti zadnji. Realno gledajući, radi se o najjeftinijem načinu transporta, a i ako ti se nigdje ne žuri i nije ti problem putovati nešto dulje nego busom, također je i udobniji odabir.

Većina ljudi u samom početku otpiše vlak, no nemoj i ti. Baci oko na internetu i provjeri odgovara li ti neka od postojećih linija. Na kraju krajeva, možete se dobro zabaviti i u vlaku. Nije slučaj kao s autobusom, da moraš cijelo vrijeme sjediti na skučenim sjedalima!

Brod

Ako putuješ do nekog otoka, onda ćeš se morati voziti brodom, no postoji par linija koje možeš lako zamijeniti drugim načinima prijevoza. Iako je put brodom često kockanje, zato što nikad ne znaš hoće li te dopasti mirno more, ovo je super način za prijevoz ako se radi o nekim spontanim putovanjima - vrlo često karti za brod ima čak i 10 minuta prije samog polaska!

Ovo je super način dolaska do Paga, s obzirom na to da postoje linije koje voze do tamo iz Rijeke - znači više uživanja na moru i manje u autobusu!


via GIPHY


Blabla Car

Iako je blabla car najjeftinija mogućnost prijevoza, svakako nije najsigurnija. Ako putuješ s nekoliko prijatelja/ica, onda možete razmišljati o ovome, no u suprotnome radije daj koju kunu više za autobus, nego da se nađeš u neugodnoj situaciji.

Također, dobro provjeri recenzije vozača - nemali broj puta se dogodilo da ti desetak minuta prije polaska samo otkažu vožnju, a onda si tek u totalnom bedu...

Autobus

Kada putujemo s autobusima, u većini slučajeva se uvijek vozimo istim prijevoznikom, čak i kada to nije najjeftinija opcija. Postoji stranica, www.busradar.hr, koja ti automatski uspoređuje sve linije svih prijevoznika, pa na jednom mjestu možeš vidjeti kada je polazak, kada dolazak, te cijenu.

Tako ćeš ipak uspjeti prišparati nešto, pa možeš to kasnije trošiti kada napokon i dođeš do samog ljetovanja!


via GIPHY


Kako ti inače putuješ? Reci nam u anketi!


Foto: Giphy/Unsplash

A.Š.

Pročitaj još:

Loša strana putovanja – četiri radnje koje će vožnju učiniti kraćom i manje dosadnom

Putuje ti se, a nemaš para? EU poklanja besplatno putovanje Europom, samo se trebaš prijaviti!

Putovanje s najboljom prijateljicom uvijek je dobra ideja – evo zašto

putovanje prijevoz vlak Autobus Brod auto Odmor

Još vijesti