Slika nije pronađena

Svi volimo primati komplimente od drugih, ali prihvatiti kompliment je ipak malo teže kako situacija ne bi ispala čudna. Još je gore ako je osoba, koja prima kompliment, sramežljiva i nesigurna pa često to primanje komplimenta može ispasti nezahvalno. Osim toga, neki umanjuju kompliment koji primaju kako ne bi ispali umišljeni.

Nekada kada primate kompliment mislite kako ste reagirali na pravilan način, ali to možda i nije tako. Nekada se davatelji komplimenata mogu uvrijediti ako im odgovorite na neki čudan način jer ispada kao da niste zahvalni što vam je ta osoba uputila kompliment. No, ipak postoje načini kako možete prihvatiti nečiji kompliment, a da istovremeno ne izgledate umišljeno niti preponizno.

1.Izrazi zahvalnost

Uvijek, ali uvijek moraš izraziti zahvalnost nakon što ti netko uputi kompliment! Kao što je taj netko tebi lijepo uputio kompliment, lijepa zahvala je samo obična gesta koja se pamti. Još će biti bolje ako dodatno naglasiš koliko ti je drago što ti je netko uputio kompliment: 'Hvala ti, jako lijepo od tebe'!

2.Podijeli kompliment s drugima

Ako ste nešto postigli kao grupa, u grupnom radu, a ti si ta koja je primila kompliment za vaš rad, moraš taj isti kompliment podijeliti s drugima u grupi na način da kažeš: 'Hvala, to je zasluga svih nas koji smo uložili trud u ovaj rad' – na taj način ćeš lijepo prihvatiti kompliment, ali dati do znanja i drugima kako cijeniš vaš anpravljeni rad kao zajednički u koji ste svi zajedno uložili puno truda.

3.Pazi na govor tijela

Dok primaš kompliment, pazi na neverbalni govor, odnosno govor tijela! Iako se osjećaš možda nervozno i posramljeno, pokušaj to ne pokazati osobu koja ti je uputila kompliment da ne ispadneš čudno. Tako da npr. ruke drži naprijed, ispred sebe držeći si prste, a ne u džepovima jakne ili traperica.

4.Ne umanjuj kompliment

Ako ti netko uputi kompliment, nemoj ga umanjivati kao npr.: 'Hvala ti, ali zaista nije to ništa teško' – na taj način druga osoba možda shvati kao da nisi zahvalna jer ti upućuje kompliment, ili joj samo daješ do znanja da si prenesigurna u sebe.

5.Vrati kompliment osobi koja ga je tebi uputila

Kao što je lijepo primiti kompliment, lijepo je kada ga osobi i vratimo! No, bitno je da to ne napravimo iste sekunde kada je i ona nama uputila kompliment da ne ispadne kao da joj ga vraćaš samo zato jer ga je ona uputila tebi. No, imaj na umu tijekom idućeg druženja da joj isti vratiš kako bi se i ta osoba odmah bolje osjećala.

Pogledajte još:

Teme koje ne bi trebale biti sramotne za razgovor s roditeljima – pogotovo se to odnosi na ovih 6 situacija

Razgovori koje baš NIKADA ne bi trebala imati preko poruke – 4 stvari koje se uvijek govore uživo

(Ne)pisana pravila koja treba imati svako prijateljstvo: 15 glavnih koja su imali Lee i Elle u Kissing Boothu

prihvaćanje komplimenti savjeti

Još vijesti