Slika nije pronađena

Instagram je in, ali i zahtjevan za održavanje. Skupljanje lajkova i followera uopće nije jednostavno, osim ako si jedna od Kardashianica (ili si dejtao s jednom od njih).

No, tko će bolje znati pravila dobrog i uspješnog vođenja Instagram računa od tinejdžerice? Jedan od autora s Buzzfeeda konzulirao je svoju sestru tinejdžericu Grace koja mu je objasnila koja su to pravila koja vode do maksimalnog broja lajkova i sljedbenika.

Ovo su pravila Instagramiranja:

1. Tajming je sve!

Here's

Pravilo broj jedan glasi: Ne možeš objavljivati fotke bezveze. Zamisli da u dućanu čopkaš grožđe u trenucima kad te prodavačica ne gleda. Tajming je bitan! Kad je onda najbolje vrijeme za objavljivanje fotki? Grace kaže da je nedjelja navečer najbolje vrijeme jer “se svi dosađuju i zabušavaju sa zadaćom”. Najgore je objavljivati ujutro.

2. Nemoj objavljivati previše!

Here's

Bez obzira koliko ti se sviđa kako danas izgledaš! Nitko ne mora vidjeti osam fotki s jučerašnjeg gledanja filma u kinu s frendicom. Objavljuj malene dijelove svog života, nije to švedski stol. Ne treba ljudima dati previše jer će te se ubrzo zasititi. Ako objavljuješ 3-4 puta tjedno vrijeme je da preispitaš život i malo usporiš.

3. No, ako ti se događaju važne stvari – slobodno postaj više no inače!

Naravno, uvijek postoje iznimke. Na kraju krajeva, Instagram je osmišljen da sačuva važne trenutke tvog života koje si zabilježio/la. Nitko te neće kazniti ako u trenucima koji su ti važni objavljuješ malo više, no ni tada ne treba pretjerivati. Ako je maturalna u pitanju, maturalac, praznici, zimovanje, ljetovanje – instragramaj više no inače. Nakon toga malo ohladi – tako ćeš postići da tvoji sljedbenici jedva čekaju što ćeš novo objaviti.

4. Selfiji imaju stroga pravila!

Selfiji znače prodavanje svog izgleda. Jednostavni zakoni ponude i potražnje kažu da moraš ljude navući i natjerati ih da žele još, još, uvijek još. Nemoj se razbacivati selfijia kao da dolazi smak svijeta. Slijedi ovih nekoliko pravila:

a. Budi spontan/a i zabavan/na.

b. Nemoj zatrpavati Instagram selfijima – pažljivo doziraj. Neka između selija prođe neko vrijeme.

c. Nemoj ih preozbiljno shvaćati.

d. Uslikaj selfie samo kad znaš da će biti dobar.

5. Filteri su za vodu i cigarete, a ne Instagram

style=width:


Ako ti je prva pomisao prije objavljivanja fotke koji filter da iskoristiš – grdno se varaš! Grace je odlučno odbila ideju korištenja iltera, čak i one iz novih dodataka aplikacije. Nikad ne koristi Kelvin! Radije ‘skini’ druge aplikacije koje nude filtere poput VSCO ili Afterlight.

6. Pripazi i na opise uz fotku (‘captions’)

Here's

Ovo je kao trešnja na vrhu sladolednog kupa. Sladoled je super, ali taj mali dodatak ga čini savršenim! Tko želi fotku bez opisa uz nju?

Najbolje je ne tagirati ljude u samom ‘captionu’ (jer je neuredno), a korištenje emojija je poželjno jer će malo začiniti cijelu stvar. Što se hashtagova tiče – neka uvijek budu ironični!

7. Budi nemilosrdan/na kad je u pitanju ‘followanje’ ljudi!data-pin-url=http://gurl.tumblr.com/post/105543834408/everyone-lostfollowers-on-instagram-the-15

Priznaj: svi mi želimo što više followera stoga se pobrini da ti je omjer [followers/following] dobar! Grace preporuča da ‘un-followaš’ osobe koje ne slijede tebe, osim ako su zvijezde.
Evo dva zlatna pravila:
— Ako ti najfrendica, dečko ili cura lajkaju fotku – na konju si!
— Pohvali osobu koja ti je jedanaesta po redu lajkala fotku.

8. Sestre Kardashian odličan su primjer što radili – ili ne raditi – na Instagramu.

Bez obzira mrziš li ih ili voliš, moraš priznati da cure znaju znanje. Svaka ima milijune followera što pokazuje da ipak znaju nešto o društvenim mrežama, a pogotovo Instagramu. Međutim, sklone su i lošim navikama, baš kao i mi ostali smrtnici. Stoga od njih možeš mnogo toga naučiti.
Grace je istaknula Kendall i Kylie koje znaju umjereno tempirati objavljivanje fotki i ne ‘spemaju’ followere s njima.

9. Užasno je čudno postaviti postavke na ‘privatno’!

Postavke bi svakako morale biti postavljene na javno (public) jer nije da imaš nešto za sakriti! Osim toga, tako ćeš se dokopati većeg broja followera što zapravo i želiš, zar ne?

10. Iskoristi sistem ‘prijatelj’!

Kad se dogodi ona situacija da jednostavno ne znaš koju fotku objaviti jer imaš dvije koje su jednako super ili koji filter staviti na jednu od tih fotki iskoristi sistem ‘prijatelj’! Iskren prijatelj i najbolja frendica su ključ pomoću kojega ćeš lakše odlučiti. Ti naravno možeš i moraš vratiti protu-uslugu kad te frend ili frendica pitaju za savjet oko objave.

11. Najvažnije od svega – to je samo Instagram, nemoj ga shvaćati preozbiljno! Dobro se zabavi!

style=width:

'Život je prekratak. Uvijek prvo pojedi desert.'

Sretno Instagramanje!

L.B./izvor: BuzzFeed
foto: Instagram, Tumblr

...Pročitajte još...

...Kopira celebrity dame na Instagramu - i radi to jako dobro!...

...Učenica izbačena iz gimnazije zbog slika na Instagramu!...

...Kako bi izgledao Instagram da se dečki fotkaju kao cure?...

instagram vođenje računa savjeti lajkovi followeri

Još vijesti