Slika nije pronađena

Konflikt u vezi može biti zdrav, ali samo ako oba partnera poštuju univerzalna pravila za ispravno svađanje.

Iako postoji uvriježeno mišljenje kako se ljudi u vezi ne bi trebali svađati jer je to znak dubljih problema, svi se parovi ponekad posvađaju. A mi vam donosimo savjete kako to ispravno učiniti kako situacija ne bi izmakla kontroli. Ako se prisjetite prošlih svađa, vjerojatno ćete se sjetiti kako su neke rasprave prošle bolje od ostalih. Svađe koje rezultiraju vrištanjem, bacanjem predmeta kroz prozor ili groznim uvredama zaista nisu zdrave niti za vas niti za vašu vezu. Bilo da se svađate o bivšima, o ljubomori ili o sitnicama poput gdje otići na more, način razgovora je ključni element koji određuje hoće li svađa prerasti u ljutnju i zamjeranje ili će se konflikt razriješiti u par minuta. Neovisno o predmetu svađe, način na koji se postavite prema partneru odredit će hoće li rasprava biti produktivna ili uzaludna. Postoji nekoliko osnovnih pravila kojih se vi i vaš partner trebate pridržavati kako biste izbjegli nepotrebnu dramu.

Rasprava, a ne svađa
Postoji velika razlika između ova dva pojma. Za početak, rasprava podrazumijeva miran način razgovora, argumentirano iznošenje prigovora i međusobno poštovanje, dok svađa podrazumijeva vikanje i uvrede. Svaki put kada se naljutite, u prirodi vam je da počnete vikati na svog partnera. Nekada je to sasvim razumljivo s obzirom na povod svađe. No, ipak je najbolje napraviti svojevrsni 'plan rasprave' u kojem ćete dobro promisliti što vam točno smeta u određenoj situaciji ili kod partnera općenito. Veća je vjerojatnost da će vas partner čuti, razumjeti i poslušati ako mu pristupite mirnim tonom i s valjanim i promišljenim argumentima.

Birajte bitke  
Ne mora svaka situacija biti povod za svađu. Nekada je zaista najbolje pregristi jezik i prešutjeti kritiku radi općeg mira. Psiholozi savjetuju da probate procijeniti koje su situacije dovoljno velike i ozbiljne da bi se o njima raspravljalo. Ponekad je ključ dobre i zdrave veze u tome da se ne vode ekstenzivne rasprave oko najmanjih sitnica kojih se na kraju dana nećemo ni sjećati.

Zlatno pravilo svađanja
'Raspravljajte se kao da ste u pravu, ali slušajte kao da ste u krivu.' Naravno da prilikom svađe želite izbaciti sve što vam je na duši i često počinjete nabrajati sve što vam je ikada zasmetalo, od sitnica do velikih stvari. No, ponekad morate i stati, uzeti daha i prepustiti riječ partneru. A tada dolazi ono najbitnije – poslušajte ga i probajte se staviti u njegovu situaciju. Na koncu se možda dogodi da zaista shvatite kako je partner cijelo vrijeme bio u pravu. U tom slučaju, priznajte mu da ste u krivu, koliko god teško bilo.

Složite se da se ne slažete
Ponekad se jednostavno morate pomiriti s činjenicom da ste vi i partner različite osobe, s različitim navikama, stavovima i ukusima. Kada se raspravljate, probajte sagledati situaciju iz perspektive svog partnera. Ako znate da se svađate oko situacije oko koje se nikada nećete složiti – složite se da se ne slažete. Probajte naučiti nešto od svog partnera. Kada oboje završite s iznošenjem argumenata, priznajte partneru kako razumijete njihovo stajalište, ali kako vi jednostavno ne razmišljate na isti način. Naravno, ovaj savjet će upaliti samo kada se svađate oko svakodnevnih sitnica. Ako se pak nikako ne možete složiti oko ključnih stavova o vezama i životu, probajte razmisliti možete li to oprečno stajalište prihvatiti i živjeti s tim. Ako je odgovor ne, možda je ipak vrijeme za prekid.  

Poštovanje, poštovanje, poštovanje
Za kraj, koliko god da ste ljuti, uvijek imajte na umu da, ako zaista volite svog partnera, nećete ga htjeti povrijediti. U kvalitetnoj raspravi nema mjesta uvredama i predbacivanju. Stoga budite fer i sve što kažete – recite s poštovanjem. Jedino na taj način vaša rasprava neće napraviti više štete nego koristi.

Foto: Shutterstock.com - SpeedKingz/Giphy

M.B.

Pogledajte još:

Uvijek ti se čini da iz svađa i rasprava izlaziš kao gubitnik? Evo kako to promijeniti i postati pravi profić

Ako želiš biti u zdravoj vezi, ove tri vrste svađa su zabranjene – prema mišljenju stručnjaka

Kad se svađa s frendom ili frendicom zahukta – evo kako ostati 'cool' i riješiti problem

svađanje svađanje u vezi pravilno svađanje

Još vijesti