Slika nije pronađena

Umorni ste, depresivni, boli vas glava, o seksu ne želite ni razmišljati? Ako često uživate u prženim krumpirićima, hamburgerima i ostalim blagodatima fast food prehrane upravo bi to mogao biti razlog vašem nerasploženju

Možda ste gledali sada već kultni dokumentarac Morgana Spurlocka 'Super Size Me' u kojem je Morgan odlučio mjesec dana živjeti isključivo na fast foodu iz McDonaldsa. Rezultati su jedne iznenadili dok su drugi pomislili: 'Znali smo!' Kako bilo, zanimljiv je savjet velikog broja nutricionista koji kažu kako bi fast food trebalo izbjegavati uvijek, a ako baš morate, onda u njemu uživajte tek par puta godišnje. Evo zašto:

Fast food izaziva glavobolje

Fast - food prepun je nitrita i nitrata te pojačivača okusa mononatrijevog glutaminata i umjetnih zaslađivača. Dokazano je da se ove tvari ponašaju kao okidač za glavobolje kada se često unose u tijelo. Nitriti i nitrati pojačavaju protok krvi kroz glavu te tako izazivaju glavobolje. U meso se dodaju različiti konzervansi i dodaci kojim se želi zaštiti od bakterija koje bi u tijelu mogle postati smrtonosne te da bi meso bilo ljepše boje. Mononatrijev glutaminat dodaje se kako bi se zamaskirali okusi.

Fast food izaziva depru

Engleski znanstvenici otkrili su da su osobe koje često jedu fast food 58 posto podložniji depresiji od osoba koje se brinu da jedu zdravije. Iako je i tjelovježba bitna kod borbe protiv depresije, pokazalo se da sama prehrana igra jako veliku ulogu. Fast food nema važnih nutrtijenata koji su bitni za dobro mentalno zdravlje, poput antioksidansa i omega 3 kiselina. Pokazalo se da se dodaci koji se često koriste upravo u fast foodu ponašaju kao stimulansi te pojačavaju stres i promjene raspoloženja.

Fast food smanjuje libido

Talijansko Društvo za ginekologiju i porodništvo objavilo je da fast food ubija libido, posebno ženski. A u SAD-u su David Zinczenko i Matt Goulding napisali knjigu 'Eat This, Not That' u kojem kažu kako fast food, uz epidemiju pretilosti uzrokuje i nacionalnu seksualnu krizu. Osim što smanjuje libido, fast food utječe i na broj spermija te ovulaciju kod žena.

Fast food izaziva ovisnost

Science Daily piše kako u fast foodu ima puno masnoća i šećera pa nakon konzumacije njihova razina u tijelu naglo raste da bi uskoro isto tako naglo pala. Ovo djeluje upravo poput droge i zato se fast foodu mnogi tako rado i tako često vraćaju, a ni sami ne znaju objasniti zašto.

N.LJ.J.

Foto: photoxpress.com

fast food Prehrana #zdravlje