Slika nije pronađena

Uskrsno doba je doba jaja. Jedemo ih svakodnevno i ultra su zdrava naročito kuhana (bez dodatnih kalorija koje nastaju u pečenju). Ona se posvećuju na misi za Usrks u "vuzmenoj košari".

Većina nas konzumira ih za doručak, kad još jedva gledamo i ne poklanjamo dovoljno pažnje samoj pripremi. Često se pojave zelenkasti krugovi oko žumanjka, prekuhamo ih do razine da postanu hladno oružje ili ih skuhamo toliko malo da ih možemo jesti jušnom žlicom...

Da biste to izbjegli, donosimo vam savjete da svaki puta budu savršena.

Kako bi bila meko kuhana, kuhajte ih tri do četiri minute, ovisno o veličini.

Ako želite da vaša jaja (kokošja!) budu srednje kuhana, kuhajte ih od četiri do šest minuta.

Za one koji vole baš tvrda, preporuka je da ih kuhaju od sedam do 12 minuta – nakon toga postaju "opasno tvrda".

Američki chef J. Kenji Lopez-Alt u svojoj knjizi "The Food Lab: Better Home Cooking Through Science" upozorava na još neke trikove kojima se možemo služiti. On tvrdi da se žumanjci i bjelanjci moraju kuhati na različitim temperaturama – bjelanjac na 82°C, a žumanjac na 77°C.

Njegov recept za idealna jaja zvuči ovako: prvo stavimo jaje u kipuću vodu (kako bi se bjelanjac stisnuo) i kuhamo ga 30 sekundi, pa dodamo par kocki leda i nastavimo kuhati otprilike 11 minuta na 88°C.

Možda vam ovo s temperaturama zvuči kao znanstvena fantastika, ali probajte – jednom kad savladate tehniku, bit će vam drago što ste pročitali ove upute.


Foto: Instagram

M.Z.

Pročitajte još:

Mljac, mljac: što vole jesti vaši omiljeni celebovi

Tinejdžerica se maštovitim jelima bori protiv poremećaja u prehrani

Svako jutro jedno jaje: Tri recepta za zdrav doručak

jaja Uskrs savjeti uskrs 2017

Još vijesti