Slika nije pronađena

Uvijek postoji rješenje, a ako ti je neugodno biti izravna i reći gdje je problem, ovi će ti psihološki trikovi pomoći da se izvučeš iz svake neugodne situacije kada jednostavno ne znaš što napraviti.

Najbolji način za izvući se iz svake neugodne situacije počinje tako da pogledaš što se događa oko tebe. Trebamo znati iskoristiti svu moguću pomoć kako bi se izvukli iz neke neugodne situacije, bez da razljutimo drugu osobu ili situaciju napravimo još više neugodnijom. Neki su za pristup 'reci otvoreno ako ti nešto smeta', ali nisu svi takvi i zato će neki trpjeti neugodne situacije. Ali ne više! Postoje jednostavni trikovi uz pomoć kojih se možeš glatko izvući iz svake neugodne situacije.

Situacija 1: Netko previše priča i nikako da zašuti
Nema pristojnog načina za reći nekome da je dosadan i nek više prestane pričati (osim ako ti je to BFF ili brat/sestra). Pokušati nešto reći i tako prekinuti drugu osobu isto nije baš pristojno, a nije ni nešto što će mnogima biti ugodno napraviti. Zato iskoristi ovaj hack – ispusti slučajno iz ruke što god da držiš. To može biti upaljač, mobitel ako je ispod nešto mekano, bočica vode, a možeš i nešto kraj sebe 'slučajno' srušiti. Ovo bi trebalo pomoći i prekinuti priču te osobe i pomoći im shvatiti da možda trebaju prestati pričati jer pričaju već dugo. To ni ne shvate dok su u priči, ali kada ih nešto prekine, onda će im doći do mozga.

Situacija 2: Užasno si nervozna, a trebaš imati izlaganje na satu/na faksu
Tvoj je red danas da održiš prezentaciju ili izlaganje, a živci su ti taman 15 minuta prije počeli raditi i ne znaš kako se malo smiriti kako bi to mogla odraditi što bolje. Trik je da samo ubaciš zvakaću u usta. Naš mozak misli da nam je ugodno kada jedemo. Sve mora da je u redu, kada imamo vremena za pojesti nešto. Zato ga žvakanjem žvakaće možeš 'prevariti' i prebaciti u relaksirajuće stanje.

Situacija 3: U glavi ti je zapela dosadna pjesma i ne možeš ju nikako izbaciti
Ovo nije toliko neugodna situacija koliko je iritantna, ali i za nju postoji vrlo jednostavno rješenje koje ti možda nikada ne bi palo na pamet, zato ćemo ti ga sada otkriti. Nekada to bude popularna pjesma koju si čula na radiju, nekada neka pjesma s tv reklame. Kada nam pjesma zapne u glavi, najčešće to bude nekoliko stihova koje onda cijelo vrijeme ponavljamo. Trik je  - otpjevuši pjesmu do kraja. Kada otpjevaš i zadnji dio, tvoj će mozak znati da je pjesma sada gotova i prestat će ti se vrtjeti po glavi.

Situacija 4: Netko se počne svađati s tobom/rasprava postane žestoka
Ako je moguće izbjeći svađanja, uvijek ćemo radije odabrati tu opciju. Kada znaš da te s nekime čeka moguća rasprava, svađa ili pregovaranje koje neće ići u tvoju korist, trik je da pametno biraš gdje ćeš sjesti. Nikada nije dobro sjesti nasuprot druge osobe jer ćete tako dobiti još više dojam da ste na suprotnim stranama, ali ako sjedneš kraj te osobe, imat će osjećaj kao da ste na istoj strani i sve može završiti puno bolje.

Situacija 5: Kada postane neugodno jer je netko nešto krivo napravio ili rekao
Nekada ćeš se naći u situaciji da bi najradije da se zemlja ovdje i sada otvori i proguta te jer je odjednom postalo full neugodno. Dobro je znati da nema situacije koju humor neće spasiti. Ako ti ide nasmijavanje ljudi i smišljanje šala, iskoristi to. Priznaj na glas ono što je očito – da je neugodno jer se to nešto dogodilo i pokušaj to okrenuti na nešto zabavno. Okretanje stvari na zabavu uvijek može pomoći u ovakvim situacijama.

Situacija 6: Prvi dejtovi
Ako postoji situacija kada je najveća šansa da će postati neugodno, onda su to prvi dejtovi. Ne uvijek, ali u puno slučajeva, vjerojatno će u nekom trenu biti skroz čudno i neugodno. Kako bi se izbjegla ta situacija, unaprijed smisli plan što ćete raditi, i ako je moguće, uključi u taj plan neku zabavnu aktivnost koja će osobi s kojom ideš na dejt podići adrenalin. Otići na kavu je super ideja, ali su veće šanse da bude čudno. Aktivnosti koje nisu uobičajne i koje tjeraju osmjeh na lice, bolja su opcija jer će tako osoba s kojom si na dejtu više uživati i zabavljati se, što će povezivati onda s tobom. A to ne može biti loše.

Situacija 7: Ako misliš da te netko gleda, ali nisi sigurna
Znaš one situacije kada misliš da te netko gleda, ali nisi sigurna, i onda pogledaš i učini ti se da je ta osoba brzo maknula pogled? Postoji jako jednostavan način za provjeriti je li ti se učinilo ili te stvarno taj netko gleda. Zijevni. Kada vidimo nekoga da zijeva, to je zarazno i zijevat će i druga osoba. Zato ako te netko stvarno gleda, nakon što zijevneš, pogledaj hoće li i taj netko drugi.

Foto: Freepik - cookie_studio

M.T.

Pogledajte još:

Jesi li previše opsjednuta kontrolom toliko da živciraš sve oko sebe? Dovoljna su tri pitanja da ti to otkriju

Brutalno iskreni savjeti koje svatko u mladosti treba čuti – iako ti se neki neće baš svidjeti

Ako ove fraze često govoriš, živciraš ljude: Ovo je 5 rečenica koje svi mrze čuti – uključujući i tebe

neugodno izbjegavanje neugodnih situacija Neugodna situacija životni trikovi trikovi Awkward!!