Slika nije pronađena

Pripreme se zahuktavaju. Još malo, još samo malo i evo nan Uskrsa. Peku se kolači, bojaju jaja i već sutra nedostajat će samo finalni dodir, nešto što će cijelom Uskrsu dati poseban šarm. Što kažete na jaja od špage ili konca?

Što će vam trebati?

  1. Šalica tekuće štirke (ima je u svakoj trgovini)
  2. Pola šalice brašna
  3. Špaga ili konac (onaj od goblena)
  4. Baloni

Izmiješati štirku i brašno da se dobije rjeđa smjesa (malo rjeđa nego smjesa za palačinke). Najbolje je sve izmiješati u blenderu, kako ne bi bilo grudica. Balone napuhati samo malo (jedan mali udah) da budu jajolikog izgleda i veličine. I krenimo s izradom!


Konac ili špagu umočite u smjesu škroba i brašna, neka se natopi, a potom ga krenite motati oko balona. Motajte u svim smjerovima i neka ostane prostora između namotanog konca jer će tako dobiveno jaje biti ljepše i zanimljivije. Kada dođete do kraja jednostavno kraj konca ili špage podmotajte pod već namotani  konac ili špagu.


Sada sve ostavite da se osuši. Bitno je da se dobro osuši i trebate imati na umu da je potrebno nekoliko sati za to. Imate li u kući centralno grijanje, svakako si možete pomoći te 'špagasta jaja' staviti na karton pa na radijator.

Nakon što ste napravili jedno jaje, ponovite postupak s drugim balonima i po mogućnosti koncem druge boje jer ćete tako dobiti vesela i šarena jaja.

Kada se osuši, uzmite iglu i probušite balon te uklonite eventualne ostatke balona unutar jajeta. I to je to! Ovako dobivena jaja mogu se nanizati na konac i objesiti po kući, poput girlande. Također, mogu poslužiti i kao odlična dekoraciju uskršnjeg stola, primjerice po jedno se jaje može staviti u svaki tanjur pripremljen za goste, zajedno sa salvetom. Ideja je bezbroj!


Neki su pitali smije li se u balon koji se koristi pri izradi uliti voda. Ne! Kada se balon probuši, voda iscuri po špagi te uništi cijelu konstrukciju. Štirka nije otporna na vodu!

Ako vam se ne da ići po štirku ili se ne snalazite  s njom, možete isprobati recept naših baka. One su, naime, koristile brašno kao sredstvo za štirkanje svojih heklanih radova. Dakle, 7 dcl vode zakuhati, a u to dodati jednu veliku žlicu dobro razmućenog brašna u 1-2 dcl hladne vode te kuhati minutu, kao puding. Najbolje je konac umočiti dok je smjesa još dosta topla i onda ga vaditi i koristiti.

Također, dobra ideja je da umjesto konca ili špage možete koristiti i razne ukrasne trakice, trakice od čipke ili sličnog.

Sretan Uskrs!

N.LJ.J.
Foto: www.craftyendeavor.com

Uskrs jaja ukrašavanje diy

Još vijesti