Slika nije pronađena

Iako svi pričaju o tome kako je vrijeme blagdanske euforije super, a i praznici koji dolaze u to doba godine, istina je da mnoge često uhvati blagdanska depresija.

Ako si i ti među tim osobama, ne brini! Milijuni ljudi osjete iste simptome u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a da zapravo teško mogu odrediti zašto. Možda si prekinuo/la s curom/dečkom u ovo vrijeme prošle godine ili imao/la nekih obiteljskih problema, možda je to vrijeme kad ti najbolji prijatelj ili prijateljica osjećaju ‘blues’ pa i tebe uhvati...

Bez obzira na razlog, bitno je da zapamtiš da su osjećaji usamljenosti i melankolije uobičajeni baš u ovo doba godine, a s prolaskom praznika i zimskih hladnoća proći će i ta faza. Ukoliko se u zadnje vrijeme osjećaš malo ‘down’, pokušaj s ovim trikovima!

1. Budi u pokretu!

Teško je biti aktivan u vrijeme blagdana kad najčešće samo klopamo, gledamo tv i ležimo poput morževa, samo umotani u dekice. Unatoč tome, loše raspoloženje lako ćeš pobijediti vježbanjem jer tjelesna aktivnost potiče lučenje engorfina, hormona sreće, u tvom organizmu.


2. Započni s novim tradicijama

Prilikom odrastanja svi shvatimo da se stvari neprestano mijenjaju. Od nekih dragih članova obitelji koji možda više nisu s tobom za blagdanskim stolom do toga da jednostavno više ne osjećaš taj božićni duh kao prije, sve ove situacije mogu ti pokvariti rapoloženje. Umjesto da oplakuješ prošlost, pokušaj osmisliti neke nove tradicije. Predloži tradicionalnu božićnu šetnju s obitelji ili prijateljima, neka tata pokuša nešto skuhati i staviti na blagdanski stol i slično.

3. Pazi na unos šećera u organizam!

Iako blagdani nisu najidealnije vrijeme za držanje strogih dijeta (‘neću jesti šećer, gluten, umjetne boje, masnu svinjetinu), moraš pripaziti na ono što unosiš u svoj organizam. Šećer je posebno kritičan jer stvara nagle skokove u količini energije i dobrog raspoloženja, nakon čega slijedi nagli ‘pad’. Ovakve promjene mogu samo pogoršati loše raspoloženje što će ti dodatno otežati kontroliranje emocija koje osjećaš. Dakle, pripazi na čokoladice, kolače i šećer općenito – barem ¾ namirnica koje pojedeš neka budu zdrave!

4. Budi u doticaju sa svojim emocijama

Ako ne možeš točno objasniti zašto se osjećaš tužno ili nesretno – nemoj brinuti. Svima se ponekad dogodi. Kad te uhvati ovakvo raspoloženje, odvoji 10 minuta da razmisliš zašto je to tako, što ga je uzrokovalo, ali možeš i jednostavno ‘gljiviti’ u svom ‘bluesu’. Ali samo 10 minuta! Nakon toga se pokreni i usredotoči se na neku aktivnost. Dozvoli si trenutke kad se prepuštaš lošem raspoloženju, ali zapamti da moraju trajati kratko!

5. Napravi post-blagdanski plan kojem ćeš se veseliti

Ako si se toliko veselio/la blagdanima, onda je moguće da ćeš se osjetiti pomalo tužno kad polagano dođu svome kraju. Post-blagdanska ‘depra’ najbolje se liječi da sastaviš neki opaki post-blagdanski plan zbog kojeg ćeš se veseliti ostatku godine. Nađi se sa svojim prijateljicama na ‘ženskoj večeri’ ili kreni u teretanu i pošteno se oznoji. Isplaniraj ocjene koje želiš iz kojeg predmeta i počni razmišljati kako doći do njih. Trebaš li nešto popravljati, poraditi na nečemu, pročitati lektiru s kojom zabušavaš? Sad je idealno vrijeme za napraviti ratni plan!

Osjećaš li se i ti ponekad tužno tijekom i pred kraj blagdana?

L.B./izvor: TeenVogue

foto: Shutterstock

Blagdani Loše raspoloženje Depresija savjeti

Još vijesti