Slika nije pronađena

Vruće oružje za frizure olakšava nam život – nekoliko poteza peglom ili nekoliko okreta figarom i super frizura je gotova! No, kao igranje sa svakim oblikom vatre, postoji opasnost da se ozlijediš i opečeš...

Bez obzira radi li se o ozlijeđenom čelu ili opečenome uhu (to se događa najčešće), metalna površina usijana na 350 stupnjeva neće dobro djelovati na tvoju osjetljivu kožu. Sigurno si čula mnogo savjeta o tome kako postupiti kad je u pitanju ovakva opkelina – netko stavlja led, drugi mažu mastima, netko stavlja sol – tako je uvijek s narodnom medicinom.

I iako ne mora značiti da su krivi, ovakvi savjeti ipak se malo razlikuju od onoga što preporučuju dermatolozi.

style=width:

Ohladi ranu

Ako se opečeš – stavi na ranu hladnu kompresu. Čim počneš hladiti opeklinu, prestat će ulaziti dublje u kožu. Na ovaj način opeklinu prvog stupnja možeš spriječiti da uznapreduje do opekline drugog stupnja. Razlika između njima je velika, iako sigurno ne bi rekla. Opeklina prvog stupnja odnosi se na crvenilo kože, a drugi stupanj će uzrokovati pucanje kože i vodene žuljeve. Ako ti se učini da su opekline ozbiljnije od ovoga – obavezno posjeti liječnika.

Nikad ne stavljaj led direktno na kožu jer ju možeš smrznuti! Umjesto toga, uzmi paketić za hlađenje (kakav koriste sportaši) ili namoči ručnik ledenom vodom. Kompresu n arani drži koliko je moguće dulje ili barem dok rana više nije vruća na dodir.

Smiri se

Jednom kad si zaustavila ranu od širenja, možeš na nju nanijeti neki pripravak koji će smanjiti upalu (na primjer na bazi hidrokortizona), ali o tome se svakako posavjetuj s liječnikom ili ljekarnikom.

Ne diraj ranu

Ruke k sebi! Što god radila, nemoj prčkati po rani niti guliti kožu. Ta je koža zaštitni sloj i ako ju skineš, veće su šanse da će na tom mjestu nastati ožiljak.

Hidratziraj, hidratiziraj i još hidratiziraj

Neka ozljeda uvijek bude vlažna i hidratizirana – vlaga u koži sprječava nastajanje ožiljaka, a osim toga – ubrzat ćeš proces zaraštanja i oporavka kože. Pokušaj običnim vazelinom! Ožiljci od kozica ostaju jer su krastice suhe i svrbe. Vlažna koža jednaka je koži bez ožiljaka!

style=width:

Nemoj se šminkati

Velike su šanse da baš i nećeš biti oduševljena crvenom ranom na koži (najčešće lica), ali pokušaj se suždržati od šminkanja dok koža ne zacijeli. Ako ju već moraš prekriti, pokušaj s preparatima koje možeš kupiti u ljekarnama, a namijenjene su upravo tome. Duoderm primjerice dolaz i uboji kože, a nakon što naneseš njega, možeš nanijeti šminku koju inače stavljaš.

Ako se možeš suzdržati i neko vrijeme izlaziti iz kuće bez šminke – svakako to napravi. Tako će rana najbolje i najbrže zacijeliti.

Izlaži se suncu pametno

Ako se ozljeda dogodi u ljetnim mjesecima, vodi brigu o tome da se ne izlažeš suncu bez da na ranu ne naneseš kremu sa zaštitnim faktorom. Zapamti sredstvo nanijeti i na ostatak kože da ne bi drugačije potamnjela!

Jesi li se kad ozlijedila peglom za kosu ili uvijačem (figarom)?

L.B./izvor: Teen Vogue

foto: Shutterstock

Pročitajte još...

...Dobro je znati: 6 rješenja za 'beauty' ozljede...

...Britivicom protiv dlačica – kako proći bez ozljeda?...

...10 jednostavnih koraka za blistavu i zdravu kožu zimi...

ozljeda opekline na koži pegla za kosu uvijač za kosu figaro Prva Pomoć

Još vijesti