Slika nije pronađena

Iako je minimalna dob za koju je dozvoljena konzumacija alkohola kod nas 18 godina, ipak maloljetnici već godinama bez problema konzumiraju ovu opojnu supstancu. I ne samo da je konzumiraju povremeno već redovito.

Svjedoci smo da mladi ljudi tijekom vikenda najčešće sjede po klupama u parkovima i piju. Istraživanja pokazuju da tinejdžeri najčešće ulaze u svijet alkohola u dobi od 13 do 15 godina. Velika većina ih je izjavila da su pili alkohol barem jednom u proteklom tjednu, a također i da su se napili u posljednja dva tjedna. Tinejdžeri više koriste alkohol od tinejdžerica, ali razlika se smanjuje između muške i ženske populacije godinu za godinom.

Oko 80 posto srednjoškolaca reklo je da se zadnjih godinu dana napijalo te su se zbog toga osjećali loše, bilo im je slabo, nisu išli u školu, imali su problema s policijom ili su čak sudjelovali i u nekom prometnom prekršaju.

Eksperimenti s alkoholom obično započinju oko 13. godine i povećavaju se te se najviše opijamo u razdoblju od 18. do 22. rođendana, a potom korištenje alkohola opada. Iako će mnogi reći kako je ovo normalno ponašanje, treba znati da postoje veliki faktori rizika za zdravlje, kako fizičko tako i mentalno.

Tko ima veći rizik od zloporabe alkohola?

Pokazalo se da genetika igra ulogu pa tako djeca alkoholičara imaju mnogo veće šanse da će konzumirati alkohol od djece čiji roditelji nerado konzumiraju pića. Također, i ponašanje kod veoma male djece može se povezati s kasnijom konzumacijom alkohola pa se tako pokazalo da djeca koja oko trećeg rođendana imaju izrazito nemirno, impulzivno i nekontrolirano ponašanje, kasnije češće koriste alkohol. Također, i djeca te tinejdžeri koji imaju neke psihičke poremećaje, kao što su ADHD ili depresija, također više koriste alkohol. Pokazalo se i da suicidalni tinejdžeri više koriste alkohol od onih koji o tom činu uopće ne razmišljaju. 

Nadalje, tinejdžeri koji imaju roditelji koji alkohol vide kao nešto pozitivno, češće će ga piti, dok ga oni koje roditelji upozore na štetnost alkohola, piju manje. Upravo nadgledanje roditelja nad tim što im dijete radi pokazalo se kao veliki faktor pa što je stega manja, to tinejdžeri više piju. Ulogu igra i društvo u kojem se tinejdžeri kreću pa što prijatelji više piju, to će i sami radije posegnuti za čašicom.

Što su najčešće posljedice korištenja alkohola?

Tinejdžeri koji piju alkohol češće ulaze u rizična seksualna ponašanja. Najčešće se tu radi o nezaštićenom seksualnom odnosu. Tinejdžeri koji piju alkohol kažu da češće prakticiraju seksualni odnos i pri tome ne koriste kondome. Uz ovo, češće ulaze u sukobe te neki vrlo lako postaju žrtve u društvu. Nadalje, oni koji imaju vozačku dozvolu i automobil na korištenje, češće su sudionici prometnih nezgoda kada koriste alkohol.

Ne treba zaboraviti ni na utjecaj na psihofizičko zdravlje. Tako je istraživanje na mladim štakorima pokazalo da redovita konzumacija alkohola u njihovoj dobi znači da su kasnije ušli u pubertet i on je bio usporeniji nego kod ostalih jedinki te su im se također kosti slabije razvijale i bile su općenito slabije.

Dakle, mnogo je razloga da prije nego sljedeći put zavirimo u čašicu i kažemo: 'Živjeli!' razmislimo o tome što činimo svom umu i svom tijelu.

Foto: Instagram

N.LJ.J.

alkohol tinejdžeri

Još vijesti