Slika nije pronađena

Tinejdžeri su danas izloženi različitim vrstama pritiska, od roditeljskih očekivanja, školskih obaveza, do vršnjaka koji imaju svoje  kriterije o tome tko ili što je „cool“.

Svi se žele uklopiti i pronaći svoje mjesto u društvu, a zajedničko opijanje postalo je svojevrsna inicijacija. Upozorenja odraslih tinejdžeri ne shvaćaju ozbiljno, jer ionako „svi piju“… Prema statistikama, Hrvatska je pri samom vrhu liste europskih zemalja po maloljetničkoj konzumaciji alkohola.

Tim problemom bavi se predstava za tinejdžere 'D(n)o dna' koja prati priču njihovih vršnjaka, od prvih početaka konzumacije alkohola, kroz različite faze pijanstva, do posljedica. U formi TV emisije kroz niz satiričnih songova i skečeva prikazuju se različiti tipovi pijanaca, stadiji pijanosti, primjeri smanjene sposobnosti rasuđivanja i strategije koje odrasli koriste pri razgovoru s tinejdžerima.


„D(n)o dna“ je autorski projekt nastao devising metodom kroz razgovore s ciljanom publikom i glumačke improvizacije ansambla. Predstavu autorski potpisuju redateljica Tina Hofman i dramaturginja Nina Horvat koje su prošlu sezonu u Teatru Tirena napravile predstavu „To je to?“ o gubitku bliske osobe, namijenjenu predškolskom uzrastu. U predstavi igraju Goran Guksić, Paola Slavica i Veno Parašilovac.

U Teatru Tirena su do sada postavljene dvije predstave o tinejdžerskim problemima – „Bijeg nije rješenje“ koja tematizira ovisnost o drogi, te „S/nalazim/se“ o problemima odrastanja. Svojevrsnu trilogiju zaokružuje „D(n)o dna“. Na taj način Teatar Tirena nastavlja svoje društveno odgovorno djelovanje – progovarajući kazališnim jezikom o aktualnim problemima iz života publike kojoj se obraća. Tirena ima i svoj dramski studio s 15 dramskih grupa svih uzrasta, od predškolaca do studenata, redovito organiziraju raznovrsne kazališne radionice a svako ljeto i Kazališni kamp u Pazinu i Zagrebu. U Biblioteci Tirena izdane su tri zbirke igrokaza za djecu i mlade – „Maštoplov“, „Panika u Strahogradu“ i „Kaos prije premijere“.

Predstava „D(n)o dna“ nastala je u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u kojem će biti premijerno izvedena u nedjelju 13. ožujka u 19 sati.

predstava tinejdžeri alkohol

Još vijesti