Slika nije pronađena

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika međunarodno je istraživanje koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u više od 40 zemalja i regija Europe i svijeta uključujući Hrvatsku.

Provodi se više od 30 godina, a u Hrvatskoj od 2002. Posljednji put je provedeno 2013. i 2014. godine kada je globalno anketirano više od 210.000 učenika, od toga 5.741 učenik i učenica iz Hrvatske. Uključeni su učenici u dobi od 11, 13 i 15 godina.

Rezultati istraživanja pokazuju negativne trendove u odnosu na 2002. godinu. Otprilike samo polovica 15-godišnjaka doručkuje svaki dan, dok četvrtina svakodnevno jede voće, a ista brojka odnosi se i na učenike koji svaki dan konzumiraju slatke sokove.

Iako je Hrvatska među 10 zemalja s najvećom razinom tjelesne aktivnosti učenika, tek 25% dječaka i 12% djevojaka tjelesno su aktivni barem sat vremena dnevno. Za razliku od 2002. godine kada su dosta vremena provodili pred TV ekranom, tinejdžeri ga sad zamjenjuju s računalom, mobitelom ili drugim uređajima.


Učenici su skloniji vršnjačkom nasilju i tučnjavama od učenica. Nema znatnih promjena u vršnjačkom nasilju od 2002., osim kod djevojaka u dobi od 15 godina koje su duplo češće bile žrtve vršnjačkog nasilja 2014. nego 2010. Blago smanjenje u tučnjavama zabilježeno je od 2006.

Iako se prema nekim  pokazateljima može se govoriti o blagom smanjenju pušenja posljednjih godina u Hrvatskoj, ipak smo među zemljama s najvećom učestalosti pušenja kod učenika. Dečki češće piju alkoholna pića, puše duhan, ali i marihuanu nego njihove vršnjakinje. Sa 6% mladića koji su marihuanu probali prvi put u dobi od 13 godina i ranije, Hrvatska je među 10 zemalja s najčešćom uporabom marihuane.


Mladići češće navode da su imali spolne odnose i koristili kondom. Bilježi se smanjenje u posljednjim godinama pri čemu je nizak udio učenica u dobi od 15 godina koje koriste kondom (53%) posebno zabrinjavajući. Samo je u Armeniji manje spolno aktivnih učenica i učenica u dobi od 15 godina.

Promatrajući društveno okruženje, može se zaključiti da se mlađi učenici bolje snalaze i gaje kvalitetnije odnose s najbližima, dok se jasnih spolnih razlika ne nalazi. U Hrvatskoj je zabilježena dobra razina komunikacije s roditeljima (unutar 10 ili 11 vodećih zemalja) koja je u porastu od 2002. godine. Dobra je razina vršnjačke podrške (među 6 vodećih zemalja), ali i nizak udio učenika koji vole škole (samo u Estoniji manje učenika u dobi od 13 godina voli školu)  te je zamijećen blagi porast opterećenja školom od 2002. godine.


Zaključno, u većini pokazatelja zdravlja i dobrobiti učenika hrvatska situacija slična je situaciji u većini drugih zemalja. U nekim smo pokazateljima čak među 10-tak zemalja s najpovoljnijom situacijom kao što je tjelesna aktivnost, nizak udio jedanaestogodišnjaka koji su žrtve vršnjačkog nasilja i spolno aktivnih petnaestogodišnjaka, dobra komunikacija s roditeljima i podrška vršnjaka. Zabrinjava nizak udio učenika koji vole škole, nepovoljna situacija u prehrambenim navikama s rizikom za debljinu te u rizičnim ponašanjima, posebno u pušenju i pijenju alkohola. Iako je u pušenju i alkoholu u Hrvatskoj zabilježen blagi trend smanjenja u odnosu na prethodne godine, ne slijedimo trendove drugih zemalja gdje je pad značajniji zbog čega smo i dalje pri vrhu.

Foto: Shutterstock
Izvor: hzjz.hr
I.N.

Pročitajte još:

Hrvatski tinejdžeri lako dolaze do alkohola i redovito se opijaju

Evo što se dogodi s vašim srcem, plućima i mozgom kad povučete dim cigarete! Video

Tinejdžer umro od pušenja sintetičkog kanabisa

Učenici tinejdžeri Pušenje alkohol #zdravlje

Još vijesti