Slika nije pronađena

Školske stolice smo već dobro zagrijali, upoznali smo se s udžbenicima i novim profesorima, a samo je pitanje vremena kada će početi testovi, ispitivanja i drugi oblici provjere znanja.

Ove godine možda biste mogli primijeniti neke korisnije taktike učenja kojim ćete skratiti vrijeme provedeno nad knjigom, a brže i lakše usvojiti više novih informacija. Evo nekoliko savjeta za učenje koje preporučuju znanstvenici:

#Ne učite u komadu

Umjesto da provedete nad knjigom 10 sati u komadu, korisnije bi bilo da učenje podijelite u 20 kraćih polusatnih blokova. Naš mozak bolje pamti informacije dobivene u kratkom vremenu od onih koje dobiva tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Upravo zato i neke druge lekcije traju kraće, ali se češće ponavljaju – primjerice satovi učenja klavira, plivanja ili tenisa.#Ne učite noću

Učenje noću popularno je pred kraj školske godine, ali jedna neprospavana noć može loše utjecati na našu memoriju tijekom četiri sljedeća dana! Puno bolja varijanta jest da učite uvijek u isto vrijeme jer to stvara rutinu zahvaljujući kojoj će vaš mozak lakše upijati nove informacije.


#Učite kao da ćete predavati

Prilikom jednog istraživanja pola učenika dobilo je zadatak naučiti gradivo koje će biti testirano na ispitu, a drugoj polovici rečeno je da će drugim učenicima predavati to isto gradivo. Oni učenici koji su se trebali naći u ulozi predavača puno su se bolje pripremili od onih koji su učili za ispit. Kada u glavi slažemo priče i objašnjavamo si uzroke i poveznice, veće su šanse da ćemo bolje naučiti gradivo.


#Ne slušajte muziku

Iako su neka istraživanja pokazala da slušanje klasične glazbe može pomoći u procesu usvajanja novog gradiva, druge studije tvrde da slušanje glazbe ometa koncentraciju i usporava učenje.

Preostale savjete saznajte u videu.


Foto/Izvor: ASAPscience/YouTube
I.N.

Pročitajte još:

Cool ideje za uređenje prostora za učenje

Učenje za simpom: uspjeh ili propast?

Faze odugovlačenja: 'Ma, imam još vremena za učenje'

učenje savjeti Škola

Još vijesti