Slika nije pronađena

U školi vas često maltretiraju vršnjaci ili stariji učenici? Ismijavaju vas, rugaju vam se, vrijeđaju vas, naguravaju vas, pa čak i tuku? Tada ste definitivno žrtva zlostavljanja vi, ili netko za koga znate da prolazi sve nabrojeno.

Ogovaranje iza leđa, laganje i širenje tračeva o vama psihičko je zlostavljanje i ulazi u kategoriju zlostavljanja isto kao i fizičko i seksualno zlostavljanje. Ako ste ikada doživjeli išta slično, ili poznajte osobu koja to proživljava morate tomu stati na kraj. Ovakav neljudski način ophođenja s ljudima oko sebe nazivamo još i mobbing (eng. mob - što znači gomila, ološ, čak i banda, odnosno mobbish - što znači prostački, grub, vulgaran)

ZAŠTO BAŠ JA?

Pitanje je koje si je svaki tinejdžer barem jednom postavio našavši se u takvoj situaciji. U svakom slučaju, morate biti uvjereni kako to ima najmanje veze s vama, jer takve osobe traže osobu u svojoj okolini za koju znaju da se neće zauzeti za sebe, neće nikome ispričati o tome što joj se događa, već će i dalje biti povučena i trpjeti zlostavljanje. Stanite tome na kraj! Bez obzira smatraš li da si žrtva zlostavljanja zbog toga što si razredni štreber, debeljko ili nešto treće, nitko nema pravo izrugivati ti se, ogovarati te, a kamoli dići ruku na tebe.

ŠTO MI JE ČINITI?

- Odmah potraži pomoć

Nemoj čekati da zlostavljanje prestane. Osobe koje zlostavljaju neće samoinicijativno prestati. Priče o tome kako će vas dotična osoba ostaviti na miru ako je ignorirate su priče za malu djecu. Čim uvidite kako se ta osoba ne šali s vrijeđanjima, prijetnjama, izrugivanjima i sličnim metodama zlostavljanja otiđite ravno do razrednice, psihologa ili pedagoga, ako vam oni ne mogu pomoći otiđite ravno do ravnatelja, a ako ni on ne uspije ništa učiniti, jedina opcija je poziv policiji. Možda vam se to čini pretjerano, no takve osobe su sposobne za mnogo gore stvari ako su već sada u tinejdžerskoj dobi sposobni za maltretiranje i zlostavljanje svojih vršnjaka.

- Samopouzdanje je ključ

Zlostavljači vole žrtve sa minimalnom dozom samopouzdanja, vole kada je osoba povučena i ne zna se zauzeti za sebe, jer zlostavljač tada osjeća da ima dodatnu moć nad osobom koju zlostavlja. Predlažemo vam da posjetite psihologa koji će vas poučiti trikovima stjecanja samopouzdanja, a zatim te trikove možete uvježbavati i sami kod kuće pred ogledalom.

Stanite za početak pred ogledalo, dobro promotrite svoj odraz u ogledalu, ispravite ramena, nemojte nikako stajati pogrbljeno, i glasno si recite: Ja zaslužujem najbolje, divna sam, marljiva, plemenita osoba i nitko, baš nitko nema pravo nazivati me pogrdnim imenima, udarati me, ogovarati, niti na bilo koji drugi način zlostavljati! Nakon samo tjedan dana ovakve vježbe vidjet ćete kako ste doista mnogo samopouzdaniji i moći ćete se konačno zauzeti za sebe i reći dotičnoj osobi što je ide.

- Roditelji moraju znati

Da, upravo tako, roditelji moraju znati što se sa tobom događa, kako ti je u školi, s kime se družiš, kakve ocjene imaš. U suprotnom ti neće moći pomoći kada ti je pomoć potrebna, jer neće znati pod kakvim si stresom svakog dana prije odlaska u školu. Čim postoji neki problem odmah ga iznesi roditeljima. Roditelji mogu učiniti mnogo. Oni mogu razgovarati s osobom koja te zlostavlja, ili s roditeljima zlostavljača i na taj način riješiti problem.

Osim toga, budući da su tvoji roditelji odrasli ljudi i mnogo su veći autoritet od bilo kojeg tinejdžera, oni mogu učiniti velike stvari, kao npr. reći razrednici da želiš biti prebačen u neko drugo razredno odjeljenje, ili da zlostavljač bude premješten, i neka mu to bude kazna.

- Napiši članak

U svakoj školi postoji novinarska grupa koja se bavi uređivanjem školskih novina, ako sam nisi član te grupe, učlani se ili jednostavno članovima daj ideju za članak na temu Zlostavljanje. U tom članku iznesi sva svoja iskustva, način zlostavljanja, vremenski period(koliko dana/tjedana/mjeseci zlostavljanje traje), navedi i primjere ostalih vršnjaka ako znaš da netko ima sličan problem. Slobodno ostani anoniman, a svi koji će se pronaći u ulozi zlostavljača čitajući taj članak, dobro će se zapitati mogu li svakog dana njihova imena biti prozvana na sjednici, ili se naći u bilo kojim lokalnim novinama. Ako ni tada ne uvide kakvu štetu nanose drugima, napiši ili predloži još jedan članak u kojem ćete iznijeti sva imena školskih zlostavljača. Tada ste im definitivno stali na kraj!

- Sat razredne zajednice/odjeljenja

Kako sat razrednog odjeljenja više ne bi bio samo sat rješavanja opravdanih i neopravdanih izostanaka, predloži razredniku/ici prije sata temu Zlostavljanje u školskim klupama, navedi osobe koje su očito razredni zlostavljači te osobe koje su žrtve zlostavljanja. Neka prvo razredni zlostavljači kažu što misle o mobbingu, a zatim neka žrtve zlostavljanja kažu nešto o svojim lošim iskustvima.

Razredni se zlostavljači neće moći dugi skrivati iza maske uzornih učenika, a razrednica neka dalje odluči kako će zlostavljači biti kažnjeni(ukor, opomena, premještaj u neki drugi razred, poziv roditeljima, a možda na kraju i poziv policiji s obzirom na to koliko je stanje ozbiljno).

Napisala: Mirta Combaj

Foto: Photoxpress.com

Škola nasilje u školi škola specijal savjeti škola

Još vijesti