Slika nije pronađena

Već je prošlo tjedan dana od početka nove školske godine, a ti nikako da se u to ufuraš. Dobio si nove predmete, nove profesore, novi raspored, sve je nekako novo i drugačije, a opet znaš da te čeka ona ista stara gnjavaža. Bilo da si krenuo u novu školu, godinu si stariji ili, ne daj Bože, ponavljaš razred, škola je škola i već sad te, na samu pomisao na sve nadolazeće obveze, boli želudac. Teen 385 sasvim te razumije, pa tako nećeš ostati zakinut niti ovog puta, jer Teen385 zna najbolje!

Ako te trenutno muči nedostatak volje za učenjem i školom, nedostatak motivacije i želje za novim saznanjima, imamo za tebe neka izvrsna rješenja.

1. SJETI SE SVOG UZORA/IDOLA

Nebitno radi li se o nekom sportašu, znanstveniku, rock zvijezdi ili omiljenom profesoru, svi su se morali jednako jako truditi da bi postigli sve ono što danas imaju. Neki fizički, neki mentalno, a neki na oba načina, i nitko od njih nije besposličario. Vjerojatno misliš kako je njima sve to bilo lako, bili su talentirani, imali su sva moguća sredstva i sve im je dano na pladnju? Nažalost, jako se varaš, pogledaj npr. jednog nogometaša, prije ili poslije škole dugotrajni treninzi, učenje ne smije zapostaviti jer ipak određen prosjek u školi garantira mu mjesto u momčadi, a gdje je slobodno vrijeme, prijatelji i uživanje? Vjeruj nam, potrebno je puno odricanja da bi se to postiglo. Misliš li da su oni uvijek imali volje za trening i učenje? Naravno da nisu, no osjećaj koji ih obuzme kada postignu sve zacrtano, jednostavno je njihova misao vodilja. A trebala bi biti i tvoja, stoga hrabro naprijed, postani uspješna mlada osoba već danas!

2. KOJE JE TVOJE ŽELJENO ZANIMANJE?

Vjerojatno nemaš pojma, ne želiš o tome razmišljati, ili točno znaš, ali se bojiš učiniti odlučujući korak kako bi to postigao? Razgovaraj s roditeljima, prijateljima ili profesorima, sigurno je netko od njih totalno normalna osoba koja ti neće odmah održati bukvicu kako si na to trebao misliti mnogo ranije. Napravi popis predmeta u školi koji te najviše zanimaju, aktivnosti kojima se najviše voliš baviti u slobodno vrijeme, stranice koje najčešće posjećuješ na internetu, kakve časopise najčešće čitaš, i vidjet ćeš uskoro će ti sinuti neka ideja, pomoću koje ćeš shvatiti što ti najbolje leži i kako to na što lakši moguči način i ostvariti! Naravno, škola je u toj odluci presudna, nemoj to nikad zaboraviti.

3. NAGRADI SE!

Makar još nitko ne želi na to niti pomisliti, uskoro stižu referati, seminari, velike zadaće, ispiti, pismeni i usmeni. Znamo, već te zaboljela glava, i ne želiš o tome niti razmišljati, no za vrijeme svakog učenja, pisanja zadaće ili pripremanja referata razmišljaj o tome kako ćeš se istog tog dana počastiti nekim dobrim filmom iz videoteke i kokicama, ili kako ćeš si sutradan kupiti onaj odličan cd kojeg već danima gledaš u izlogu cd-shopa. Naravno, učestalo nagrađivanje moglo bi te vrlo brzo odvesti u bankrot, no vidjet ćeš, s vremenom ti neće biti potrebna nagrada. Ocjena za koju učiš, ili spremaš referat bit će najveća nagrada za tvoj uspjeh, trud i rad.

4. ORGANIZIRAJ VEČERI ZA UČENJE

Glupo zvuči, no veoma je korisno i zabavno. Nekom je dovoljno da provede 2 sata uz knjigu, a netko uči mjesecima i još ne zna je li dovoljno spreman da izađe na ispit. No, o kojem se god tipu učenika ili studenta radilo, svi vole timsko učenje, jer kada te netko od prijatelja ili poznanika ispita usmeno, postavi još neka dodatna pitanja, objasni ti nešto što ne znaš, mnogo je lakše briljirati pred čitavim razredom, na usmenom ili pismenom ispitu. A poslije zajedničkog učenja otiđite na kavu, pogledajte film, odigrajte partiju šaha, ili se jednostavno bavite bilo čime što vas veseli, opušta i što vam pričinja zabavu.

5. STVARNO TEŽAK PREDMET?

Nitko nije savršen i to se od nikog niti ne očekuje. Naravno da ti neki predmeti idu bolje, a neki gore, neki te zanimaju, a neki su ti totalno dosadni. No kada vidiš da te nešto zanima, a ipak ti ne ide dovoljno dobro, ne ustručavaj se potražiti pomoć, bilo od prijatelja iz razreda kojem to ide naočigled bolje, bilo od nekog profesora koji daje instrukcije. Ista je stvar, samo nešto hitnija, ukoliko ti neki predmet poput matematike ili fizike uopće ne leži, odmah uzmi telefonsku slušalicu u ruke, okreni broj i ugovori termin instrukcija, i već si na pola puta do rješenja tvog problema, jer što dulje čekaš, to će ti se više gradiva nakupiti i nećeš stići pohvatati sve konce. Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati!

Napisala: Mirta Combaj

Škola savjeti škola škola specijal