Slika nije pronađena

Adolescenti koji se redovito bave umjerenom ili intenzivnom tjelovježbom imali su dugoročna poboljšanja u svojim školskim postignućima, izvijestio je britanski časopis Journal of Sports Medicine.

'Naše istraživanje sugerira da je učinak tjelesne aktivnosti vrlo velik', izjavio je John Reilly, profesor fizičke aktivnosti i znanosti o javnom zdravlju na Sveučilištu Strathclyde u Velikoj Britaniji. Istraživanje se provodilo tijekom nekoliko godina, na uzorku od oko pet tisuća djece rođene u Velikoj Britaniji između 1991. i 1992. godine. Kada su djeca napunila 11 godina, njihove dnevne razine tjelesne aktivnosti mjerene su pomoću akcelerometra kroz tri do sedam dana. Taj uređaj, slično kao što pedometar prati korake, bilježi prosječno vrijeme unutar kojeg su djeca vježbala. Prosjek za dječake je 29 minuta dnevno, a za djevojčice 18 minuta dnevno.


via GIPHY


Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u preporučuju da djeca sudjeluju u tjelesnim aktivnostima 60 minuta ili više dnevno, što uključuje aktivnosti koje jačaju mišiće i kosti najmanje tri dana tjedno.

'Stvarna razina dnevne tjelesne aktivnosti u dobi od 11 godina bila je prilično niska', primijetila je Reilly. Učenicima su testirali znanje u dobi od 11 do 13 godina, te ponovno kad su imali 15 ili 16 godina. Testovima su procjenjivali njihove sposobnosti na području engleskog jezika, matematike i znanosti. Rezultati su pokazali da što je češće dijete sudjelovalo u umjerenoj ili intenzivnog fizičkoj aktivnosti, tim su im bili bolji rezultati prilikom testiranja na području sva tri predmeta. Za djevojčice su rezultati u znanosti najviše povezani s vježbanjem.


via GIPHY


Kada su ponovno provjerili ocjene učenika kad su navršili 13 godina, njihove ocjene još uvijek su bile povezane s tim koliko su se bavili vježbanjem u dobi od 11 godina. U vrijeme kad su napunili 16 godina, svako povećanje tjelesne aktivnosti za dječake od 17 minuta dnevno, povezuje se s poboljšanjem rezultata na ispitima. Svakih dodatnih 12 minuta dnevnog povećanja vježbanja za djevojčice povezuje se s boljim rezultatom, osobito u kategoriji znanosti.


U nastavku riješi anonimnu anketu...Foto: Giphy/Shutterstock/Profimedia


M.S.K. / TeenKidsNews

Pogledajte još:

Rasturi na svakom testu – 8 provjerenih trikova koji će ti donijeti bolje ocjene

Precool profesor – evo kako je dočekao učenike koji pokušavaju popraviti ocjene '5 do 12'

Utjeha za sve koji nisu stigli ispraviti ocjene – dirljiva poruka ravnatelja

ocjene Vježba tjelovježba zanimljivost uspjeh u školi bolje ocjene

Još vijesti