Slika nije pronađena

Sve ima svoje pozitivne i negativne strane, čak i zanimanja i poslovi koji ti se čine kao jako super i glamurozni, nisu uvijek takvi. Dobro je znati što sve loše možeš očekivati jer tako ćeš lakše odlučiti je li to baš posao za tebe ili ne.

Sve se ove karijere čine dosta privlačne i kao nešto čime bi se svatko htio baviti. Prva ti reakcija na ova zanimanja može biti 'wow to je baš kul', ali kada pitaš nekoga tko se time stvarno bavi da ti malo ispriča o svom poslu, vidjet ćeš da baš i nije toliko idealno. Svako zanimanje ima neku negativnu stranu, pitanje je samo je li to za tebe toliko negativno da ti bude deal breaker. Ovo su neke od karijera koje se čine privlačne i glamurozne i najveće negativne strane koje dolaze s njima, a koje su ljudi otkrili na Redditu.

1.Balerina

Biti profesionalna balerina se čini kao zanimanje koje je idealno ako si netko tko se bavi plesom, pogotovo baletom. Ako razmišljaš da jednog dana ovaj hobi pretvoriš u posao, morat ćemo te razočarati, jer šanse da ćeš od njega moći zarađivati dovoljno za život i nisu baš najbolje. Jedna je balerina otkrila da većina balerina koje gledaš na pozornicu budu tamo zato što su one platile da budu u toj predstavi. A ako nakon godina i godina rada i uspiješ doći do toga da nastupaš za nekoga, nećeš zarađivati puno novaca. Uz svu vježbu i trud koji trebaš davati svaki dan od sebe i svog tijela – nekada će se to činiti kao mučenje.

2.Kuhar

Ovo je trenutno itekako traženo zanimanje, pogotovo kada krene sezona. Kuhari mogu imati visoke plaće i čini se kao dobar posao. I je, ali traži od osobe puno žrtvovanja slobodnog vremena. Radno vrijeme je određeno, ali nećeš moći ići doma onog trena kada istekne 8 sati za taj dan, već ćeš puno puta morati ostati duže. Tu su i česti prigovori da nešto što radiš ne radiš kako treba ili da nije dobro – iako ti znaš da je. I što je najbitnije, kada te netko kritizira, ne smiješ planuti, već samo popraviti, što nije lako ako inače burno reagiraš.

3.Odvjetnik

U serijama i filmovima izgleda kao da je biti odvjetnik jako glamurozan posao. Uvijek si elegantno odjevena, imaš visoku plaću, spašavaš ljude i spremaš kriminalce u zatvor. Ukratko, čini se kao da odvjetnici žive na visokoj nozi i da im je baš super i zanimljivo. Pogotovo istraživanja za slučajeve i svađanje na sudu s protivničkom stranom. U realnosti, biti odvjetnik znači da ćeš većinu vremena sjediti i pisati 'radove', rješavati papirologiju i baviti se administracijom.

4.Veterinar

Veterinari su non stop okruženi životinjama, kako to onda može imati ikakvu negativnu stranu? Da, istina, okruženi su životinjama, ali bolesnim životinjama i njihovim, dosta često, teškim vlasnicima koji misle da znaju najbolje. Osim što se trebaš pripremiti na težak fakultet, neke stvari koje rade veterinari nisu lijepe niti ugodne i trebaš imat dobar želudac. Nositi se s uspavljivanjem životinja i gledanjem u kakvim sve stanjima dolaze nije lako. Uz to, kao i doktori, veterinari isto imaju ugovore s različitim proizvođačima lijekova koje onda trebaju nuditi vlasnicima kućnih ljubimaca, iako nekada znaju da postoji bolje rješenje.

5.Stjuardesa

Biti stjuardesa je toliko divan posao jer stalno negdje putuješ! Ili ne! Da, putuješ stalno negdje, ali od svih lokacija na koje ideš, 90% njih nećeš vidjeti. Nekada ćeš doći na lokaciju u 3 ujutro i morati ići direktno u hotel spavati jer letiš drugi dan dalje, a nekada nećeš ni moći otići nigdje s aerodroma i to je jedino što ćeš vidjeti kada dođeš u Pariz. Radno će ti vrijeme biti kaotično, a povremeno ćeš se i osjećati kao da si zapravo konobarica, samo u zraku.

6.Posao u industriji video igrica

Dečke ovakva zanimanja uvijek privlače jer misle da će non stop igrati igrice, ali većina zanimanja u gejming industriji ne uključuje nikakvo igranje igrica, već pravi rad na kompu. Trebat će ti znanja matematike i fizike, a ne vještina ubijanja drugih igrača u igrici. Izrada igrica je najvećim dijelom kodiranje.

7.YouTube

Ovo je jedno od novijih 'zanimanja' koje se mnogima čini privlačno. Radiš sam za sebe, određuješ sama sebi radno vrijeme i zapravo radiš ono što voliš. Sve to stoji, ali isto tako, biti Youtuber znači i da nemaš nikakvu financijsku sigurnost, radiš non stop i trudiš se, a onda te YouTubeov algoritam zezne i smanji vidljivost tvojih videa. I to nekada bez razloga. Da ne pričamo kako je uopće teško doći do toga da ti ovo može biti jedina stvar kojom ćeš se baviti i jedini izvor prihoda. Možeš se truditi godinama, ulagati u sebe i svoju opremu i svejedno ne uspjeti.

8.Učiteljica

Biti učiteljica je želja koju imaju često djevojčice kada ih netko pita što će biti kada odrastu. Možeš misliti kako ćeš na ovaj način pomoći oblikovati mlade umove i mijenjati svijet uz svoj mali doprinos. Realnost je da ćeš za početak teško naći posao, a kada ga i nađeš, imat ćeš toliko malu plaću da je to sramota, a ni učenici neće biti na tvojoj strani i uvijek će biti nekoliko pojedinaca zbog kojih će ti doći da odeš u školski WC i par minuta samo vrištiš. Ostavit ćeš trag na nekima, ali ćeš to platiti živcima.

9.Modni dizajner

Još jedno zanimanje koje se čini toliko glamurozno, ali u kojem malo tko uspije. Čak niti talent nekada nije presudan za uspjeh. Puno modnih dizajner kreće tako da radi za besplatno i to poslove koji nisu dizajniranje, poput primjerice toga da su asistenti ili samo pomagači.

Pogledajte još:

Aplikacija koja mladima pomaže pronaći idealnu profesiju - uzima u obzir tvoje talente i tržište rada

U potrazi si za poslom preko ljeta, ali si maloljetna osoba? Evo što sve možeš raditi!

Pišeš svoj prvi životopis i nemaš baš radnog iskustva? Ovo je 5 stvari koje će ti pomoći da bude što bolji

zanimanja loša strana karijere negativna strana Glamurozna

Još vijesti