Slika nije pronađena

Što ću biti kada odrastem, pitanje je na koje neki od vas već sada znaju odgovor, dok si drugi, recimo to tako, još uvijek drže sve opcije otvorene, jer činjenica je da će u budućnosti one uistinu biti raznolike.

Tako su u nedavnoj studiji koju je naručila britanska vlada odabrani futurolozi iznijeli svoj stav o napretku znanosti i tehnologije do 2030. godine, osvrnuvši se pritom i na nova radna mjesta koja će zahvaljujući tome biti stvorena.

Ako je suditi po njihovom mišljenju, mnogi od vas će tako raditi poslove koji danas još ne postoje te su tek u fazi nastajanja, a za koje će trebati dugogodišnje školovanje i zahtjevna naobrazba.

Kako vam zvuči posao svemirskog pilota ili vertikalnog farmera? Možda ste zainteresirani, a možda ipak mislite da je sve to znanstvena fantastika koja je moguća samo na filmu? Ako je upravo to slučaj, pričekajte još malo jer ćemo vas u suprotno pokušati uvjeriti ovim zanimanjima, za koja mnogi znanstvenici tvrde da su upravo naša poprilično bliska budućnost:

Stručnjaci za karantene

U budućnosti bi se mogli susresti s mnogim novim smrtonosnim virusima, a od izbijanja fatalnih epidemija mogli bi nas spasiti upravo ovi stručnjaci.

Njihova će zadaća biti što prije osigurati zaštitu i spriječiti širenje virusa na populaciju, pa će tako biti odgovorni i za spašavanje ljudskih života.


Svemirski piloti

Već u sljedećih nekoliko godina trebali bi se realizirati komercijalni svemirski letovi, što će dovesti do potražnje za svemirskim pilotima i svemirskim turističkim vodičima. Njihov posao biti će da osiguraju pratnju turistima koji žele posjetiti svemir, a velika je vjerojatnost i da će boraviti na svemirskim postajama, koje će urediti još jedni novi stručnjaci, a to su svemirski arhitekti.

Stručnjaci za stvaranje novih dijelova tijela

Znanstvenici već rade na tehnikama pomoću kojih će se moći stvoriti dijelovi tijela potrebni za transplantaciju. Veliki napredak tako je ostvaren na polju robotike i nanotehnologije, pa će tako stručnjaci moći stvoriti nove organe i dijelove tijela, što će u mnogočemu unaprijediti medicinsku znanost.

Upravitelji virtualnim učiteljima

Obrazovanje će u budućnosti biti organizirano pomoću virtualnih učitelja, koje će pak nadgledati oni stvarni, a cijeli nastavni proces biti će u potpunosti izmijenjen primjenom novih tehnologija.


Vertikalni farmeri

Kako bi se poboljšala opskrba hranom, u urbanim stambenim kompleksima saditi će se vertikalni vrtovi, za koje će se brinuti nova generacija farmera. Na ovakvim mjestima moći će se držati i domaće životinje, a sve će to pomoći u rješavanju problema nestašice hrane.

Sonja Curi
Foto: Sxc.hu

budućnost zanimanja posao