Slika nije pronađena
Profesor iz udruge Nastavnici.org, Miljenko Hajdarović, koji je policiji prijavio stranicu Uživo iz srednjih škola napisao je na svom blogu što ga je šokirali i zašto misli da bi u ovakvim slučajevima trebalo reagirati i Ministarstvo.

Ideja iza ove stranice jednaka je kao i u slučajevima drugih grupa Uživo iz... koje su preplavile Facebook u zadnje vrijeme. Učenici fotkaju razne dogodovštine koje se događaju u školama, profesore ili kolege učenike i objavljuju na Face-u uz opise i komentare u stilu: “Uuuu, dobra je odzada.” “Kakva pozadina!” “Kakva dobra mačka!” “S ovom bi bilo dobro...” “Naša profa, nadimak joj je Masna...”

U samo nekoliko dana od otvaranja, 15.3.,  stranica je sakupila više od 30 tisuća lajkova, a zadnji dan je imala više od 500 tisuća pregleda. Jučer navečer, nakon prijave ovog profesora, ugašena je.
 
O sadržaju stranice koja ga je šokirala i prenerazila, profesor Hajdarović piše: “Fotografije su redom sadržavale razne oblike devijantnog ponašanja poput razbijanja školskog inventara, nasilja, alkohola i cigareta u učionicama, golotinje maloljetnika, pornografije i drugih nepodopština. Uz svaku fotografiju je navedeno ime škole i uz većinu njih desetak uglavnom vulgarnih komentara.”


Fotografije prikazuju simulacije oralnog seksa, prljave zahodske školjke nakon velike nužde, učenike u opasnim situacijama poput sjedenja na visokom ormaru ili hodanja po zidu u zahodu. Jedna je učenica iz Osijeka upaljačem palila limenku sa sprejem.


“Zabrinjavajuća je tendencija internetskog objavljivanja neprimjerenih i vulgarnih ponašanja naših školaraca. Društvene mreže samo pojačavaju društveni pritisak na pojedinca da se ponaša poput ostalih, makar to značilo kršenje školskog reda. Problemi u obrazovanju su duboki, a nesustavno provođenje reformi i štednja ih samo pogoršavaju”, ističe Hajdarović.

U samo nekoliko dana, učenici su podijelili dvije stotine fotografija iz škola diljem Hrvatske (Split, Metković, Osijek, Zagreb, Karlovac, Ploče, Vukovar, Sinj…).

Blog Miljenka Hajdarovića pročitajte ovdje.

L.B.
foto: hajdarovic.com

Škola Učenici facebook

Još vijesti