Slika nije pronađena

Trebaju li djeca u školi učiti pisana slova? Od 2010. godine čak 45 američkih država usvojilo je standard prema kojem učitelji mogu, ali više nisu obavezni, učiti djecu pisana slova, nego ih uče pisanje na računalu.

I dok analitičari tvrde da će se taj trend proširiti diljem svijeta, neuroznanstvenici i psiholozi smatraju da još nije došlo vrijeme da se o pisanim slovima razmišlja kao ostatku prošlosti.

Naime, nova istraživanja pokazuju da djeca ne samo da brže čitaju kada prvo uče pisati rukom, nego su i sposobnija u stvaranju ideja i pamćenju informacija.

Kada pišemo rukom, automatski se aktivira jedinstveni neuralni sklop u mozgu”, ustvrdio je za New York Times psiholog Stanislas Dehaene s College de France u Parizu.

Njegove tvrdnje potvrđuje i studija psihologinje Karin James sa Sveučilišta Indiana. Ona je djeci koja još nisu naučila čitati i pisati pokazala slova, a zatim zatražila da ih reproduciraju na tri načina: tipkanjem na računalu, pisanjem na praznom papiru i spajanjem točkica na papiru kako bi se dobio oblik slova. Pokazalo se da su se kod djece kad su pisala slova u mozga aktivirala tri važna središta, što se nije dogodilo kad su tipkali ili spajali točkice na papiru.

Istraživanje, koje je među djecom od drugog do petog razreda osnovne škole provela psihologinja Virginia Berninger sa Sveučilišta Washington, pokazalo je da su pisanje rukom i tipkanje na računalu povezani s različitim moždanim strukturama: “Kada djeca pišu sastavak rukom, ne samo da brže ispisuju više slova nego na kompjutoru, nego i izražavaju više ideja”, istaknula je V. Beringer.

Mislite li da je dobra ideja da se ukine učenje pisanja slova u školama?

L.B./ izvor: Jutarnji list

foto: sxc.hu

pisana slova pisanje na računalu škole učenje

Još vijesti