Slika nije pronađena

Pozdrav, ja sam Luka s bloga Expensive Reality.

Svake godine, osmaši, muku muče sa upisima u srednju. Goruće pitanje je- gimnazija ili strukovna? Kao učenik druge godine gimnazije, reći ću ti tri dobre i tri loše stvari o gimnaziji.
-dobivaš četiri dodatne godine za odabir zanimanja. Ako imaš dobre ocjene, ali još uvijek ne znaš što bi volio/la raditi kad odrasteš, upiši gimnaziju. Četiri godine puno znače kod ovako važne odluke.


Dobro je ići u gimnaziju jer…

-imaš bolju pripremu za fakultet. Ako već sada znaš da želiš ići na fakultet, gimnazija će te puno bolje pripremiti od strukovne škole. Većina gimnazijskih profesora u svoj program vole uključiti stvari vezane uz maturu, tako da se nemoj iznenaditi ako u gimnaziji čuješ: „Ovako nešto će biti na maturi!“.


-stječeš radne navike. Dobra polovica sadržaja iz gimnazijskog programa je besmislena i neće ti trebati u životu, ali služi da te navikne na zadatke koje ćeš, kad-tad, dobiti na poslu. Neće uvijek biti zabavno na poslu, ma koliko ti svoje buduće zanimanje smatrao/la uzbudljivim, te ćeš morati odraditi i one najdosadnije zadatke. 


Loše je ići u gimnaziju jer…

-poslije nje nemaš struku. Nakon završene gimnazije ti ne možeš ništa raditi i fakultet je jedina opcija. Ako nisi spreman/na na dodatnih 4-5 godina školovanja, gimnazija nije za tebe.

-su kriteriji puno veći. U gimnaziji profesore ne zanima možeš li ti odraditi zadani zadatak ili ne, smatra da si svjestan na što si pristao i ne pristaje na kompromise.

-je gradivo preopširno. Prisiljen si učiti veliku količinu dosadnog gradiva koje je, vjerojatno, i profesorima dosadno.


Nadam se da će ti ovo barem malo pomoći pri odabiru srednje škole. Ako imaš neko pitanje za mene, slobodno mi pošalji mail na lukalajic@icloud.com, a možeš me zapratiti i na Instagramu.

Foto: Shutterstock.com
Luka Lajić

gimanzije strukovne_skole srednja škola

Još vijesti