Slika nije pronađena

I dok tvoji frendovi razmišljaju najdalje o petku i tome gdje će ići van, ti ipak razmišljaš malo dalje. Još od malih nogu znaš što želiš biti kad narasteš i imaš svoj cilj – i svaka ti čast na tome. Neki ni kad upišu fakultet ne znaju što žele.

Čak i ako ne znaš točno što bi, znaš da je bitno na vrijeme početi se pripremati kako bi imala što bolje ocijene i uvjete za upasti na točno određeni fakultet. Iako ti se možda to sve čini još daleko, postoje stvari koje možeš napraviti danas, a koje će utjecati na tvoje mjesto na listi pri upisima.


1. Ocijene su bitne, ali samo iz nekih predmeta
– naravno da je pohvalno da ganjaš prosjek, ali glupo je trošiti energiju bez veze. Prvi korak jest saznati koji su predmeti bitni za fakultet koji te zanima i onda se dodatno koncentrirati na njih. Ako želiš na pravo, stvarno nije bitno ako imaš četvorku iz tjelesnog.


2. Prouči službene stranice
– nema toga što ne možeš pronaći na Googleu pa tako možeš proučiti sve o svom željenom fakultetu. Na službenim stranicama možeš saznati sve što te zanima i proučiti njihove programe.

*Stalkanje sa strane – osim 'službenih' informacija saznaj što više informacija sa strane o željenom studiju. Sigurno frendica od frendice od tvoje sestrične studira tamo i može ti reći sve što te zanima – koji profači su zeznuti, koja predavanja možeš preskočiti i gdje je najbolja kava u blizini.


3. Dodatno se angažiraj – ako želiš upisati recimo novinarstvo onda si sigurno član školskih novina (ako nisi, obavezno!). Uz to, možeš otići na lokalni radio ili novine i tamo pitati možeš li odraditi neku praksu gdje bi naučila osnove, a oni ti kasnije mogu napisati neko pismo preporuke koje će ti svakako kasnije pomoći.

4. Budi realna – ako ti se sviđa medicina jer si pogledala sve epizode Uvoda u anatomiju tri puta moraš znati da to nije tako. Studiranje medicine i kasnije rad izgleda tako da nećeš puno spavati i nećeš imati vremena za nikoga, ali ćeš pomagati ljudima. Raspitaj se kod ljudi koji se bave poslom koji te zanima da ti kažu sve realno kako jest. Neke stvari su stvar osobe, ali ima stvari koje se poklapaju.


5. Imaj drugu opciju – želiš raditi s djecom i prvo ti na pamet pada rad u školi. No, da radiš s djecom možeš upisati Učiteljski fakultet ili pak Filozofski fakultet pa završiti smjer psihologiju i opet raditi u školi samo kroz drugačiji pristup.

6. Stvaraj kontakte – to ne znači da ćeš na Facebooku dodati sve ljude koji su povezani s tvojim budućim zanimanjem/fakultetom nego to znači da ćeš stvarati kontakte u svom krugu ljudi. Ako želiš upisati FER razgovara sa svojim profesorom/profesoricom matematike ili fizike koji te mogu spojiti kasnije s nekim drugim ljudima ili mogu ti pomoći da pronađeš osobu koja će ti pomoći kod priprema.


7. Predomisli se – imaš svako pravo na to. U godinama si kada je normalno da ne znaš što želiš i imaš pravo jednog dana željeti biti arhitektica, a već drugi studirati ekonomiju. Važno je samo na vrijeme se početi pripremati barem što se tiče dobrih ocjena u školi.


Foto: Giphy/Shutterstock

I.I.

Pročitajete još:

Prodavač vremena ili stručnjak za čitanje misli: Ovo su zanimanja budućnosti

Srednjoškolci na Smotri Sveučilišta: 'Još se dvoumim između fakulteta, ali tu definitivno treba doći'

Koji bi fakultet trebali upisati sudeći po horoskopskom znaku

Škola Fakultet priprema ?

Još vijesti