Slika nije pronađena

Ministrica Blaženka Divjak i pomoćnica Lidija Kralj predstavile su rezultate Javnog poziva školama za podnošenje zahtjeva za izvođenje eksperimentalnoga programa 'Škola za život' u Temi dana na HRT-u.

'Eksperimentalni program provodit će se u 1. i 5. razredu osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. će se razredu dodati još predmeti biologija, kemija i fizika. U srednjim školama provodit će se u 1. razredu gimnazije u svim predmetima te u 1. razredu četverogodišnjih strukovnih škola u obrazovnim predmetima', rekla je ministrica Divjak.

Na program, koji je nastavak kurikularne reforme, su se prijavile 143 matične i 231 područna škola, kao i 72 srednje škole. 'Cilj je uvesti škole u 21. stoljeće tako da učenici budu konkurentni svojim kolegama u EU-u i globalno, a postići će se intenzivnom komunikacijom s učiteljima', napomenula je pomoćnica Kralj. Dakle, mijenjat će se način rada i vrednovanja učenika, a informatika će biti obavezna.


No, neće svi prijavljeni moći 'upasti' u program – u njemu će sudjelovati oko 6000 učenika i 1300 učitelja (50 osnovnih i 30 srednjih škola), a prijavljeno ih je četiri puta više. Prvo će se provjeravati jesu li škole ispunile sve uvjete za prijavu, a vodit će se računa da svaka županija ima barem po jednu školu u eksperimentalnom programu, ali i da postoje u ruralnim sredinama i na otocima (a ne samo u gradovima).

Najveći interes iskazale su škole u Brodsko-posavskoj, Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji.

Ministarstvo će se pobrinuti za edukaciju nastavnika i učitelja, kao i za pružanje pomoći i kontrolu eksperata u provedbi.

Konačan izbor škola koje su ušle u program 'Škola za život' bit će donesen do kraja tjedna – jer 'Škola je za život, a ne za ocjenu', kaže ministrica. A mi se veselimo lakšim torbama, zar ne?Foto: Facebook/Profimedia

M.Z.


Provjeri još...

Srednjoškolci, još se stignete prijaviti na besplatne proljetne radionice!

Školske uniforme u Zagrebu 'planule' u sekundi – je li činjenica da su besplatne dovoljna da ih nosite?

Važne promjene od jeseni u školama – o financijama ćemo učiti već od prvog razreda?!

promjena škole Blaženka Divjak Kurikularna reforma Škola za život

Još vijesti