Slika nije pronađena
Nakon što su se dojmovi s norijade slegli i prošle su maturalne večeri, slijedi onaj grozan period u životu - odlučujući ispiti državne mature! Sada nema šale, ovo što sada napraviš utječe na to što ćeš raditi cijeli svoj život kasnije, gdje ćeš ići i tko ćeš biti.

Hoće li ti se svi snovi ostvariti, ili ne? Hoćeš li uspjeti doći do fakulteta koji priželjkuješ? Veliki je to pritisak i teško je ne poludjeti, no moraš ostati pribrana i riješiti to najbolje što znaš!

Imaš svoj način učenja i znaš kako najbrže i najbolje pamtiš novo gradivo, no isto tako, ovdje se radi o velikim količinama gradiva u malo vremena, i teško se snalaziš? Popričali smo s nekim curkama koje su već prošle teror zvan 'državna matura' i donosimo ti njihove savjete!


via GIPHY


Tina (20) je prošle godine pisala maturu i kaže kako je to bio stresan period koji nikako ne bi uspjela preživjeti bez jedne stvari: 'Sjećam se kako bi izgledalo kada bismo se mi iz razreda našli: samo smo paničarili i brinuli oko toga što ćemo i kako ćemo. Zato sam izbjegavala takva druženja dok su trajale mature, samo bih se još više brinula. Radije sam se družila sa svojim frendicama koje su nešto starije od mene i koje su prošle kroz državnu maturu. One bi me uvijek uspjele utješiti jer sam njima vjerovala kada bi mi rekle da se ne radi o najgoroj stvari na svijetu'.

Martina (22) nam je pak rekla kako je njoj najveći problem bio držati disciplinu: 'Ja sam noćna ptica i jako mi je teško ići spavati prije ponoći, koliko god rano morala ustajati. No istina je da ako odem spavati poslije 23 h, jutro nakon sam mrtva i prije podne ne mogu ništa. A to nije nešto što si možeš priuštiti dok učiš za maturu... Sjećam se da me bilo skroz ponijelo to što nisam morala ustajati ujutro za školu, pa sam znala ostajati i po cijele noći budna, gledajući najgluplje videe na internetu. Naravno, dan nakon ne bih ništa napravila i tako sam izgubila sigurno prvih tjedan dana. Ubrzo sam se uozbiljila i to me spasilo – ustajala sam svaki dan u 9 ujutro i to mi je bilo idealno'.


via GIPHY


Valentina (19) je jedna od onih koji toliko uče, da čak zaborave i jesti... Upravo to joj je bio problem – nije imala granicu za stati, pa bi joj se često dogodilo da učila i učila, no ništa joj ne bi ostajalo u glavi. Sva sreća pa je imala kul roditelje: 'Sjećam se da mi je jedan dan mama uletjela u sobu, uzela mi knjige i potjerala me van. Zvala je moje frendice da dođu i da me izvedu malo van, i moram priznati da mi je to stvarno bilo pomoglo. Tada sam shvatila da iako je matura, da to ne znači da moram u potpunosti izgubiti svoj život. Nisam bila svaki dan po kavama, ali jednom u svaka tri dana bih izašla iz kuće i nije se ništa loše dogodilo – dobro sam napisala maturu i sada sam na faksu koji sam i željela upisati'.

Osim ovih savjeta, sve tri cure su se složile oko još nekih stvari:

- nemoj pretjerivati sa slatkišima: iako si pod stresom, bit će ti žao kada prođu mature i dođe vrijeme za plažu...;
Znamo da je teško, svi smo prošli kroz to, ali možeš ti to! Još malo izguraj i sve će se na kraju isplatiti!


- pokušaj ne biti ljuta na svih i sve: nitko nije kriv za to što sada moraš pisati državu maturu;

- drži se svoje rutine: npr. ako inače vježbaš svaki dan, nemoj odustati od toga;

- razmišljaj o tome što te sve čeka nakon mature: najbolje ljeto ikada, odlazak na željeni faks i cijeli novi život!

via GIPHY


P.S. SRETNO!!

Foto: Giphy/Visual Hunt

A.Š.

Pročitaj još:

Uskoro na državnu maturu izlazi preko 35 tisuća kandidata – saznajte iz kojih škola dolaze i što pišu!

Top 10 u Hrvatskoj – donosimo popis najtraženijih fakulteta među maturantima ove godine

Opis svih maturanata – nasmij se i oraspoloži uz najbolje memove

Državna Matura starije cure savjeti

Još vijesti