Slika nije pronađena

Ako si ljubiteljica fantasy literature onda ti je sigurno poznato kako jedan od omiljenih junaka Harry Potter svake godine odlazi u školu zvanu Hogwarts u kojoj se školuje, u njegovom slučaju u čarobnjaštvu. Izuzmemo li dio o čarobnim štapićima i profesorima koji su obučeni u pelerine i šiljaste šešire, Harry zapravo živi isto kao i mnogi njegovi stvarni sunarodnjaci, ali i djevojke i mladići diljem svijeta.

Govorimo o internatima , ustanovama u kojima učenici žive i uče tijekom školske godine odvojeni od roditelja i sredine u kojoj su odrastali. Kući se vraćaju za vrijeme školskih praznika, a u internatu žive sa svojim kolegama, učiteljima i pomoćnim osobljem škole.

Tipični internat ima nekoliko domova, a učenicima obično treba dopuštenje za napuštanje njegova područja. Domovi su podijeljeni na muške i ženske, dok učenici dijele sobe te zajedničku blagovaonicu. Za nesmetano učenje tu su  zajedničke učionice i knjižnica, a učenicima je uvijek i na raspolaganju instruktor ili mentor koji im pomaže u savladavanju gradiva.

Stariji učenici obično dobivaju dužnosti nadgledanja mlađih kolega, a u većim internatima sa više domova često je i suparništvo koje se bazira na međusobnim sportskim natjecanjima.

Najteži dio školovanja u internatu je svakako razdvojenost od obitelji kao i preseljenje u novu sredinu koji zahtjevaju od učenika brzu prilagodbu. Bez obzira na to, mnogi roditelji se na to odlučuju radi načina obrazovanja koje internat pruža, pri čemu se najviše misli na kvalitetu školovanja i raznih sadržaja s kojima učenici popunjavaju svoje slobodno vrijeme.

Jedan od najpoznatijih internata na svijetu je Westminster School u Engleskoj koji potječe još od benediktinskog samostana starog čak tisuću godina, a čiji učenici redovno završavaju na prestižnim fakultetima poput Oxforda i Cambridgea. Ovaj internat je pohađala i poznata pjevačica Dido, kao i slavni kompozitor Andrew Lloyd Webber.

Tu je i JFK International u Švicarskoj koji prima učenike od pet do četrnaest godina, a sva nastava se odvija na engleskom jeziku.

Na drugom kraju globusa, točnije u Indiji, nalazi se Woodstock School koji ima tradiciju dugu preko jednog stoljeća. Prima učenike u dobi od tri do osamnaest godina, a poznat je po svojim visokim kriterijima .

Iako se naš junak s početka priče dobro snašao u svom Hogwartsu najviše zahvaljujući prijateljima koje je tamo upoznao, odrastanje u takvim školama ipak zna biti i ne baš sretno, pogotovo ako se desi da su učenici prepušteni sami sebi i odrastanju bez prisustva obitelji.

S druge strane, radi visoke kvalitete obrazovanja koju internati nude, njegovi polaznici nerijetko dobivaju mnogo prilika u kasnijem životu i obrazovanju, koje su često ostalim školarcima nedostupne.

Što ti o tome misliš, možeš li se zamisliti u internatu, i bi li mogla prihvatiti takav stil života?

Sonja Curi
Foto: Sxc.hu

Škola internati svijet