Slika nije pronađena

Srednjoškolci za koji mjesec kreću na maturalna putovanja, a da se na granicama ne bi događale neugodne stvari – donosimo kratak pregled zemalja za koje vam je dovoljna osobna iskaznica, kao i onih za koje ćete morati ponijeti putovnicu.

Obzirom da je Hrvatska od 1. srpnja članica Europske unije, za putovanje u sve zemlje Unije, pa tako i u Ujedinjeno Kraljevstvo, dovoljna je osobna iskaznica. Ipak, sigurnije je ponijeti putovnicu.

Državljani Republike Hrvatske od 1. srpnja 2013. godine, odnosno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u Ujedinjenu Kraljevinu Velike Britanije i Sjeverne Irske mogu ulaziti na osnovi valjane putovnice, ali i na osnovi valjane osobne iskaznice. To se odnosi samo na osobne iskaznice koje su izdane nakon 1. siječnja 2003. godine, što je osobito važno jer su osobne iskaznice izdane ranije valjane jedino u Hrvatskoj, prenosi Glas Slavonije.

No, to ne mora zabrinjavati učenike jer su njihove osobne iskaznice izdane nakon toga roka.

Međutim, na mnogim forumima putnici iz Hrvatske koji su boravili u Londonu nakon 1. srpnja 2013. godine pišu da je na put sigurnije krenuti s putovnicom, jer ih traže na recepcijama hotela, u zračnim lukama i na drugim mjestima.

I kod putovnica valja biti oprezan. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim internetskim stranicima namijenjenim hrvatskim građanima koji putuju u inozemstvo piše da su putovnice koje se u RH izdaju od 29. lipnja 2009. godine u skladu s međunarodnim propisima, kojima su regulirani standardi zaštite i biometrija u putnim dokumentima izdanima od zemalja članica Europske unije. No, to nije slučaj s putovnicama izdanim prije 2009. godine. Ipak, većina učenika ima putovnice izdane nakon 2009. godine.

Države u koje se može samo s putovnicom

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) kažu da hrvatski državljani mogu ulaziti s osobnom iskaznicom u sve države članice EU, ali za Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku i dalje je potrebna putovnica.


L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: sxc.hu

maturalna putovanja dokumenti putovanje

Još vijesti