Slika nije pronađena
Misliš da ne možeš učiti jer nisi dovoljno pametan/a ili jednostavno ne kužiš gradivo koje bi trebao/la znati? Izgleda da se uopće ne radi o tome.

via GIPHY


Naime, čak je i znanost nedavno donijela odgovor na ovo pitanje. Kako pokazuje nekoliko istraživanja provedenih baš na ovu temu, izgleda da ipak postoji doba dana u kojem se možeš puno bolje fokusirati i naučiti gradivo. I ne, to uopće nema veze s tim jesi li ili nisi dovoljno pametan/a.

Kako donosi Oxford learning, znanstvenici su pronašli način kako odrediti kada je najbolje učiti. Došli su do jako zanimljivog zaključka, a to je da se najbolje vrijeme za učenje razlikuje od učenika do učenika. Znači, jedni učenici mnogo lakše i brže pamte u jutarnjim satima, dok je drugima puno lakše učiti navečer. Tvoja frendica možda lakše uči ujutro, ali ti bi umjesto nje mogao/la bolje pamtiti gradivo koje kreneš učiti u kasnim satima.

via GIPHY


Stvar je jedino u navikama i mogućnosti koncentracije u određenom periodu.

S obzirom na to, prije učenja i ti bi obavezno trebao/la provjeriti u kojem je dobu dana tvoja produktivnost na najvišoj razini, a kad je pametnije da se odmakneš od knjige. Jedino tako možeš skužiti koje ti vrijeme učenja najbolje odgovara. Uostalom, nema ti smisla učiti onda kad ti to ne odgovara - nećeš ništa zapamtiti, samo ćeš do kraja izgubiti motivaciju.
Jutarnje ili noćno učenje - koje je za tebe?

Neki učenici mnogo se lakše i bolje koncentriraju rano ujutro. Iako to pospanci ne mogu razumjeti, učenje ujutro itekako ima mnoge benefite. Mozak je ujutro najsvježiji i zbog toga brže pamti podatke i činjenice koje inače vidi po prvi put. Jutarnje učenje također neće ometati tvoj san i način spavanja zbog čega se možeš bez problema naspavati te probuditi pun/a elana. Umoran/a i izmoren/a ionako ništa ne možeš pošteno naučiti.

via GIPHY


Za razliku od učenja ujutro, oni učenici koji radije uče kasno navečer ili noću ubrajaju se u takozvane 'noćne ptice'. Najviše energije imaju baš navečer, a ne kao jutarnji tipovi učenika u ranojutarnjim satima. Njima manjak sna stvarno nije nikakav problem i najlakše se mogu koncentrirati upravo u kasnim satima. Tada imaju više mira i tišine koji su im potrebni da ssavladaju gradivo, a isto tako ih nitko ne ometa pa se mogu na miru usredotočiti na učenje. WIN WIN.
Nedavno istraživanje provedeno među studentima na Sveučilištu u Nevadi pokazalo je da većina studenata i mladih mnogo bolje pamti u popodnevnim i večernjim satima, donosi Večernji list. Da bi došli do tog zaključka, znanstvenici su kroz određeno razdoblje analizirali njihove navike učenja.

S obzirom na to što svaki učenik ima drugačije navike učenja, zanima nas kad ti radije učiš. Jesi li jutarnji tip ili ti bolje ide ako učiš u večenjim satima?Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

WOW Najbolje tehnike učenja - znanost dokazala kako brzo i lako (na)učiti

LOL na kvadrat – 14 najboljih izgovora koje smo svi imali za neučenje

Kampanjci naši svagdašnji – Tips & Tricks kako preživjeti cjelonoćno učenje kad baš 'zagusti'

Škola učenje savjeti

Još vijesti