Slika nije pronađena

Lijepo je pomoći prijatelju u nevolji, no što ako vaš susjed u klupi, nakon što ste mu jednom dali da previše od vas, konstantno nastavlja tražiti vašu zadaću i kopirati cijeli vaš trud.

'Mogu li dobiti tvoju zadaću? Neću prepisati od riječi do riječi već samo vidjeti kako tvoje izgleda.' Diže li se i vama kosa na glavi kada čujete ovu rečenicu?

Živcira li vas kada vaš prijatelj u klupi prepisuje vašu zadaću, uzima vaše ideje za sastave i prepisuje od vas za vrijeme testa? Željeli biste da prestane to činiti, ali ne znate kako mu to na pristojan način priopćiti. Također, ne želite postati razredna tužibaba ili stvoriti neprijatelje u razredu.

Mnogi učenici misle kako je super što su prepisali tuđi sastav i da će tako bolje proći u školi te ne razumiju da na taj način samo sebi škode. Vi ste onaj marljivi đak koji uredno odrađuje svoje obaveze i ljuti vas što drugi to ne znaju cijeniti već samo iskorištavaju vašu dobru volju.

Donosimo vam nekoliko trikova kako na suptilan način pokazati da je prepisivanju kraj.

Zamolite njega ili nju da posudi zadaću od nekoga drugoga

Niste ni vi pokupili svu pamet svijeta pa da znate odgovor na baš svako pitanje. Dajte do znanja da ne znate ni vi svaki zadatak riješiti te da ste s njim/njom htjeli provjeriti točno rješenje. Također, možete dati prijedlog da, za promjenu, uzme zadaću od drugog učenika iz razreda.


Ponudite alternativno rješenje

Ako za vrijeme pisanja sastava ili eseja vaš prijatelj čeka da vi završite sa svojim radom, zašto mu ne biste predložili par ideja i preporučili mu da sam krene s pisanjem eseja.

Jednostavno recite ne

Ponekad je teško biti iskren i odbiti drugu osobu, no umjesto da ste ljutiti što ste opet popustili, jednostavno recite ne. Nema tu nikakve ljutnje, jer ste vi možda potrošili dio dana na pisanje zadaće dok su drugi ispijali kave ili surfali internetom, a sutradan došli 'na gotovo.'

Ponudite pomoć

Znamo da ima onih nemarnih učenika koji jedva čekaju prepisati zadaću, no ima i onih koji jednostavno nisu razumjeli gradivo. Ponudite im pomoć pri rješavanju zadataka ili objašnjavanja gradiva.


Obratite se profesorici

Iako nije lijepo tužakati, ponekad moramo posegnuti za najgorim mjerama. Nakon silnih upozorenja osobi koja prepisuje, najbolje je da nasamo porazgovarate s profesoricom i potražite savjet.

foto: Shutterstock

I.Č.

Škola prepisivanje