Slika nije pronađena

Bilo da se brinete oko mature iz hrvatskog i engleskog ili jednostavno imate hrpu eseja i seminarskih radova koje trebate predati prije kraja akademske godine, koristite ove trikove kako biste neprimjetno produljili svoje eseje.

Moramo biti iskreni, ne znamo niti jednu osobu koja je uživala pišući eseje. Svi znamo koliko je naporno smisliti temu i koncept, natjerati se da zapravo počnemo pisati i onda još moramo biti skoncentrirani i smišljati rečenice koje zvuče pametno. No, najteži dio eseja slijedi kada se bližimo zaključku, ali shvatimo kako nismo ispunili kvotu koja nam je zadana. Bilo da nemate dovoljno riječi, kartica ili stranica u dokumentu, donosimo vam trikove koji će vam pomoći da produljite svoj esej.

1.Budite sigurni da ste napisali sve što ste trebali
Ovo zapravo i nije trik za produljenje već podsjetnik da više puta pročitate ono što ste napisali kako biste vidjeli jeste li ispunili sve zahtjeve profesora. Ako ste, primjerice, zaboravili jedan cijeli protuargument u razradi teme, to može biti razlog zašto vam je esej prekratak. Stoga, pažljivo pročitajte esej više puta kako biste uočili ono što ste možda propustili.

2.Veznici, veznici, veznici
Korištenje poveznih riječi ne samo da će produljiti vaš esej, već će vam rečenice zvučati ljepše i pametnije, a vaš će esej biti kohezivan. Na početku svakog novog odjeljka ubacite veznik koji povezuje novi paragraf s prethodnim. Upotrebljavajte riječi poput 'stoga', 'dakle', 'međutim', 'primjerice', 'nadalje', 'naravno', 'naime', 'uostalom' i sl.  Ako pišete esej na engleskom, potražite osnovne linking words poput 'therefore' ili 'hence' koje će vam pomoći da proširite svoj esej (i svoj vokabular).

 

3.Ne koristite skraćenice
Ovo se možda čini kao beznačajni savjet koji neće učiniti veliku razliku, ali začudili biste se koliko riječi i znakova možete dobiti ako izbjegavate skraćenice. Za početak, jednostavne brojeve (do deset) pišite slovima. Izbjegavajte skraćenice poput 'itd.', 'npr.' i slično. Ako pišete esej na engleskom, ne koristite 'can't', 'shouldn't' i slične izraze već ih zamijenite punim izrazima. Ove sitne promjene će se nagomilati i znatno ćete produljiti svoj esej.

4.Opisujte sve što možete
Epiteti, pridjevi i prilozi moraju vam biti najbolji prijatelji. Naširoko opisujte štogod možete. Znamo da nekada nije jednostavno pronaći riječi kojima biste opisali dosadan proces poput fotosinteze, ali za esej iz hrvatskog ili engleskog ne bi trebalo biti toliko teško opisivati svaki detalj.

5.Izbjegavajte zamjenice
Riječ 'oni' ima samo 3 slova, što znači da takvim minijaturnim riječima samo skraćujete sadržaj svog eseja. Umjesto 'oni', upotrijebite imena svih članova ekipe: 'Marija, Martina i Luka krenuli su…' Tako ćete biti konkretniji i produljit ćete esej riječ po riječ.

6.Ubacite citat
Uvijek imajte pripremljen citat koji možete ubaciti u svim situacijama. To može biti poslovica ili citat iz djela o kojem trenutno pišete, ali pripazite da taj citat ima smisla u odnosu na kontekst sadržaja. Ako nađete neki ekstra dugačak citat koji može biti primijenjen u raznim situacijama, zapamtite ga i iskoristite u eseju. Vaš esej će dobiti na duljini, a vi ćete zvučati načitano.

7. Povećajte veličinu točaka i zareza
Ovaj savjet odnosi se samo na eseje pisane na računalu. Najbolji neprimjetni trik za produljenje eseja bez ijedne riječi jest da povećate veličinu točaka i zareza. Primjerice, ako vam je veličina fonta 12, točke, zareze i ostale dijakritičke znakove povećajte na 14. Ta mala razlika odmah će vam dodati još jednu stranicu u eseju.

Foto: Shutterstock.com - megaflopp/Giphy

M.B.

Pogledajte još:

Kada ti motivacija padne i ništa ti se ne da: Ovih 5 savjeta će ti pomoći da lakše pratiš online nastavu i pišeš zadaću

Trebaš li se bojati državne mature i strahovati od pada? Ovo su iskustva onih koji su pisali maturu prošlih godina

Zašto potrošiti više vremena nego što treba? Jednostavni savjeti koji će ti pomoći da brže napišeš zadaću

inspiracija pisanje eseja esej više riječi u eseju dulji esej

Još vijesti