Slika nije pronađena

S obzirom na cijelu neobičnu i ludu situaciju koja je prošle godine zatekla sve nespremne, školski je sustav odlučio pomoći učenicima i bilo je gotovo nemoguće pasti razred. Trebalo je imati 1 iz pet predmeta, a bilo je i više termina za popravne rokove. Ove godine to više ne vrijedi.

Aktualni ministar Radovan Fuchs stvari vraća s povijesnog presedana u školstvu, za koji su i sami nastavnici potvrdili da je još jedna pljuska njihovu radu, na stara pravila. Drugim riječima, lani se učenik doista morao potruditi pasti godinu. Omogućeno mu je da s četiri negativne ocjene prijeđe u viši razred, a tek s pet negativnih ocjena pada godinu. Takvom podilaženju, prije svega neradnicima među učenicima, sada je kraj – školsku godinu učenik pada ako na kraju ima zaključene tri jedinice kao što je to bilo desetljećima u obrazovnom sustavu, piše Večernji list.

Povratkom na staro, učeniku se neće kao lani omogućiti i dodatni izlasci na popravne rokove koji su također lani bili povećani, već će priliku za ispravak ocjene imati na dopunskoj nastavi koja može trajati najviše 25 sati i uobičajenim popravnim rokovima – sve odreda aktivnostima koji se organiziraju po završetku nastavne godine, kako piše Večernji list. Lani je odluka o povećanom broju zaključenih negativnih ocjena donesena zbog pandemijskog utjecaja na obrazovanje, ali i činjenice da su učenici izgubili više od mjesec dana zbog štrajka nastavnika.

Još tada su nastavnici upozoravali na apsurd odluke budući da je lani istovremeno odlučeno da će se veliki dio ocjene svih učenika odnositi na aktivnost upravo zbog pandemije i nejednakih uvjeta e-nastave za sve učenike. Dakle, pojedini učenici mogli su cijelu godinu biti neaktivni, ignorirati obveze i svejedno prijeći u viši razred bez obzira na to što su i obrazovna očekivanja bila niža nego godinu prije.

Izvor: Večernji list

Pogledajte još:

Čeka li učenike više sati tjelesnog? Sve više ih ima jednu staračku bolest zbog nekretanja

Srednjoškolka iz Đakova ima toliko neopravdanih da je pred isključenjem – zbog maminih stavova o koroni

Predlaže se uvođenje novog obaveznog predmeta u škole – o njemu se priča već neko vrijeme

Škola padanje razreda jedinice Novi pravilnik

Još vijesti