1

Situacija je krajnje ozbiljna. Zbog fizičke neaktivnosti, danas se kod sve više naših 15-godišnjaka i 16-godišnjaka dijagnosticira dijabetes tipa 2, takozvani starački šećer, od kojega je nekad obolijevala pretežito starija populacija.

Ukupan trošak liječenja samo te jedne bolesti na godišnjoj razini iznosi 1,7 milijardi kuna, što znatno opterećuje naš zdravstveni sustav. Znači, godišnje gubimo gotovo dvije milijarde kuna zbog radikalnog povećanja tjelesne neaktivnosti – rezolutan je prof. dr. sc. Damir Knjaz, redoviti profesor i bivši dekan zagrebačkoga Kineziološkog fakulteta, koji posljednjih godina, kao i drugi njegovi kolege stručnjaci, upozorava na poguban utjecaj modernoga sjedilačkog načina života na mladu populaciju te traži povećanje obvezne satnice tjelesne i zdravstvene kulture u našim školama, piše Slobodna Dalmacija.Tu je ideju nedavno oživila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, najavljujući kako će prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Ministarstvu zdravstva ići s inicijativom za izmjenom školskog kurikuluma te znatnim povećanjem fonda sati tjelesne i zdravstvene kulture, uz povratak obvezne obuke plivanja za djecu nižih razreda osnovnih škola. Hrvatska se u ovom trenutku nalazi među europskim zemljama s najnižom satnicom obvezne nastave uopće. I ne samo to – neka od domaćih istraživanja više su nego alarmantna: 92 posto naših djevojaka te 78 posto dječaka u dobi od 15 godina nije dovoljno tjelesno aktivno. Šokantan je i podatak da je oslobađanje od nastave TZK-a u srednjim školama tri i pol puta češće nego u osnovnim školama, a čak dvije trećine onih koji traže oslobađanje od tjelesnog su djevojke. Stručnjaci se pribojavaju kako bi stanje dodatno mogla pogoršati pandemija koronavirusa, zbog koje su učenici i studenti još više prikovani uz zaslone računala.'Ne samo dijabetes tipa 2, nego i problemi s kralježnicom, skolioze, kifoze, sve je to uzelo maha među mladom populacijom. Pojava dijabetesa tipa 2 do 30 posto može se prevenirati tjelesnom aktivnosti. S tim treba krenuti od najmlađe dobi', ističe profesor Damir Knjaz za Slobodnu Dalmaciju. Za njega nema dvojbi, potrebno je povećati obveznu satnicu TZK-a u školama, zaposliti potreban broj nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Pogledajte još:
Učenik iz Osijeka u školi napravio improvizirani roštilj da si podgrije burek – završio je s ukorom

Imamo prvu školu u Hrvatskoj koja svojim učenicama daje besplatne uloške za one dane u mjesecu

Top lista najpoželjnijih studija među maturantima ove godine: Prvi prima 80, a želi ga upisati 1000 učenika

učenicitjelesnistaračka bolestnekretanje

Komentari

Dina55

Dina55

21.04.2021.

Da, ali uz mlade i stručne profesore koji su završili fakultet po novim segmentima predavanja, koji će se potruditi objasniti i sami demonstrirati kako se radi određena vježba te postepeno djecu trenirati za ono što ih se ocjenjuje, a ne ovi starci koji čekaju mirovinu u većini naših škola koji samo dođu i kažu ajmo dječice, danas trčimo 800 m.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

35.094
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!