Slika nije pronađena

Ovogodišnje pripreme za državnu maturu nekima je barem malo olakšao zagrebački student Tomislav Grbavac. Izradio je besplatnu mobilnu aplikaciju za ponavljanje svih dosadašnjih ispitnih pitanja, za sada iz hrvatskog jezika, a uskoro slijede i drugi.

Maturanti mogu provjeravati znanje i na mobilnom telefonu koji im je ionako često u ruci. Sve je počelo prošle godine kada se Tomislav pripremao za državnu maturu. Kopirao je ispite, printao, vježbao, pa opet kopirao. 'Shvatio sam da uvijek moram biti doma, s isprintanim papirima i mislio sam da mora postojati jednostavniji način, staviti aplikaciju u mobitel i tako ponavljati kad god imam vremena' ispričao je za HRT.


Ponudio je ideju Nacionalnom centru, a oni prihvatili. I tako je realizirana odlična zamisao. Zadaci su njihovo vlasništvo, a aplikacija - njegovo. Postupak je jednostavan. Kada se otvori aplikacija mogu se izabrati opcije - provedeni ispiti, svi zadaci ili kreiraj ispit.

Ispiti su identični onima koji su bili na državnoj maturi - može se birati godina, razina, ljetni ili zimski rok. Ako je odgovor točan, pokaže se zeleno, ali ako je krivo, pokaže se što je točno. Ako žele izaći, stisnu x i vide koliko su riješili, koji im je postotak, pojašnjava Tomislav. Jako mi se sviđa zato što u slobodno vrijeme dok idem doma u busu, vježbam pitanja, hvali njegov rad Anita.

Ako ste vlasnik iphonea, korisnu aplikaciju Državna matura možete pronaći ovdje, a ljubitelji androida ovdje.

Foto/Izvor: HRT
I.N.

Pročitajte još:

Zabavni, originalni i duhoviti: najbolji natpisi na majicama s norijade

Državna matura: imaju li svi srednjoškolci iste šanse?

Srednjoškolci sjedili u Hrvatskom saboru: 'Maturalna putovanja trebala bi biti u Hrvatskoj'

aplikacija Matura Hrvatski

Još vijesti