Slika nije pronađena

Javiti se za riječ na satu nije uvijek jednostavna stvar, pogotovo ako si po prirodi sramežljiva osoba. Tvoj strah od javljanja na satu mogao bi ti raditi velike probleme u školi, pogotovo ako te ocjene iz zalaganja na satu mogu izvući i zaraditi ti 'bolju' ocjenu.

Možda te strah da se ne osramotiš pred cijelim razredom ili samo da ne daš pogrešan odgovor, ali kako god bilo – trebao/la bi pokušati. Postoji pet super razloga zašto se trebaš početi javljati na satu, čak onda kad te toga užasno strah.

via GIPHY


1. Naučit ćeš da je okej ponekad pogriješiti

Nitko od nas nije uvijek u pravu, pa tako nitko to isto ne očekuje od tebe. S vremenom ćeš naučiti da te nitko ne osuđuje ako odgovoriš pogrešno na postavljeno pitanje, glavno je da si pokušao/la. Osim toga, nisi jedini/a kojem se to dogodilo, nama se recimo takvo nešto dogodilo bezbroj puta.

2. Saznat ćeš točan odgovor

Ako se javiš za riječ, a odgovor koji si dao/la ispadne pogrešan, bar ćeš čuti koji se odgovor na pitanje zapravo tražio. Tako ćeš postepeno usavršavati svoje znanje i usvajati gradivo, a točan odgovor sigurno ćeš zapamtiti kad se kasnije pojavi u testu. Ako zbog ničega drugoga, onda zbog toga što si pogrešan odgovor izvalio/la pred cijelim razredom i profačom.

via GIPHY


3. Učitelj ili profesor će vidjeti da se trudiš

Tvoji učitelji i/ili profesori ne traže od tebe da znaš baš sve jer se čak i njima ponekad dogodi da pogriješe. Umjesto toga, tvojim javljanjem barem će vidjeti da se trudiš i da ti je stalo naučiti gradivo koje se od tebe traži. Oni će to itekako znati cijeniti – vjeruj nam.

4. Znat ćeš da si pokušao/la

Ako se ne javiš i pokušaš dati točan odgovor na pitanje, nikad nećeš točno odgovoriti. Nemoj biti prestrog/a prema sebi, javljanjem ćeš barem znati da si pokušao/la, a to je u razredu jako važno.

via GIPHY


5. Dobit ćeš priliku razgovarati o tome s prijateljima
Tvoji frendovi iz razreda sigurno će imati nešto za dodati na tvoj odgovor ili barem komentirati nešto čime se (ne) slažu, a tako ćete dobiti priliku razgovarati o gradivu koje vas zanima. Međusobna rasprava može vas dodatno zbližiti i poboljšati vaš prijateljski odnos, a to je uvijek super.

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Lako do boljih ocjena – 'uči kad ti se spava' i još savjeta za koje ziher niste čuli, a provjereno pale

Kako brzo i lako savladati gradivo? 10 savjeta za učenje koji stvarno pomažu

Projekt e-Škole ide dalje – evo kakve promjene u skoroj budućnosti donosi u sve škole u Hrvatskoj

Škola učenje savjeti

Još vijesti