Slika nije pronađena
Ionako nam je početak nove školske godine jedan od najznačajnijih datuma u godini (osim rođendana, naravno), pa je logično da se za njega pripremamo. Pogotovo je stresno ako proživljavaš stres seljenja u novu školu ili se tek upisuješ u osnovnu ili srednju.

Nije uvijek lako održati obećanje, ali mi te molimo da razmotriš hoćeš li se držati ovih odluka – za tvoje dobro (govorimo iz iskustva). Ako ćeš ih slijediti, bit ćeš bolja učenica, frendica i omiljena školska kolegica.1. Nemoj se uspoređivati sa svojim prijateljima
– osim što možeš razviti zavist, što nije lijepa ljudska osobina, postat ćeš nezadovoljna sama sa sobom ako je tvoja BFF bolja od tebe, a može nastati i raskol među vama. Fokusiraj se samo na sebe i one predmete koji su tebi bitni zbog budućnosti.

2. Priznaj sama sebi da ti neki predmeti ne idu i potraži pomoć – progutaj taj ego i reci 'ja to ne znam' – obrati se profesoru/profesorici koji ti predaje težak predmet, reci starcima da bi ti dobro došle instrukcije ili zamoli nekog iz razreda da ti pomogne u učenju. Nismo svi za sve, ne brini zbog toga...

via GIPHY


3. Razvij dobar odnos s profesorima – ne, ne moraš im se ulizivati, samo moraš pokazati interes za predmet koji predaju. Oni su tu da ti pomognu, iako se ponekad čini drukčije.

4. Nemoj nikad odustati od svojih ciljeva – ako misliš da si dobra u crtanju, u povijesti, kemiji ili matematici – ustraj u tome. Možeš sve ako dovoljno vjeruješ u ono što želiš. Za neke stvari se jednostavno moraš više potruditi i doživjet ćeš nepravde putem, nećemo ti lagati.

via GIPHY


5. Informiraj svoje profesore o problemima s kojima se suočavaš – reci nekome s kim si razvila dobar odnos (točka 4.) da imaš obiteljske probleme, da ne stigneš nikad napisati test do kraja (zbog sporog pisanja), da si pretjerano nemirna ili što god te muči. U školi sjede i pedagozi koji ti mogu pomoći, ne zaboravi.

6. Organiziraj svoje vrijeme pažljivo – odgađanjem obaveza ništa nećeš postići... Najbolje je da prioneš na rješavanje istih čim se pojave.

via GIPHY


7. Nemoj izbjegavati izazove zbog straha od neuspjeha – probaj otići na neko natjecanje iz predmeta koji te zanima, učlani se u nogometni klub ili u školski zbor – čak i ako ne uspiješ, barem ćeš znati da si probala.

 

Foto: Shutterstock/Giphy

M.Z.Pročitajte još:

[JESENSKI ROK] Počeli upisi u srednje škole – pogledajte gdje još ima slobodnih mjesta

KVIZ Razmišljaš li o školi – zašto ti fali?

Preuredi svoju sobu u četiri koraka – konačno se osjećaj kao kraljica svog praktičnog prostora

odluke prije škole Nova školska godina back to school savjeti

Još vijesti