Slika nije pronađena

Dobro, možda to i nije neka novost, ali tu činjenicu potkrijepljuju i statistike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U posljednje vrijeme smanjuje se broj ljudi na burzi, jer veliki broj odlazi raditi za vrijeme sezone u turistička mjesta, ali to je privremeno.


Zanimljivo je pratiti kako se s različitim stupnjem obrazovanja mijenja mogućnost za zaposlenje. U posljednje vrijeme veću šansu za zaposlenje ne donosi ni fakultetska diploma – viša ili visoka stručna sprema.


Najbolje su zapošljivi oni koji su završili trogodišnje ili četverogodišnje škole, ali one s usmjerenjem. Tako se primjerice uvijek traže tesari, armirači, fasaderi, krovopokrivači i izolateri i limari.

Ako se ipak želite malo duže obrazovati, gimnazija je idealan odabir jer pruža najbolji temelj za najširi spektar fakulteta. Gimnazijalci u pravilu odlaze na fakuletete, pa ih i na tržištu rada ima relativno najmanje.


Oni koji su 'zaglavili' na burzi uglavnom završavaju u prerađivačkoj industriji ili rade administrativne poslove. To baš nije neki zgoditak, budući da portal MojPosao navodi da je prosječna plaća u administrativnim zanimanjima u Hrvatskoj 4.508,534 kuna, a u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu nešto veća, 4.634,16 kuna.

Naša preporuka je da dobro proučite opcije za obrazovanje i u svakom slučaju odaberete ono što možete i želite raditi cijeli život.

Foto: Pixabay

M.Z.

Pročitajte još:

Proveli smo istraživanje i doznali: Što planiraju hrvatski tinejdžeri nakon srednje škole

Obrazovanje na drugačiji način: Najneobičnije škole u svijetu!

150 gimnazijalaca nije položilo maturu, ravnatelj ih nazvao 'čobanima bez diplome'!

Škola obrazovanje gimnazija hzz

Još vijesti