Slika nije pronađena

U novosagrađenoj gimnaziji na Kajzerici prije nekoliko mjeseci roditelji su upozoravali na povećan broj intervencija Hitne pomoći jer učenici kolabiraju zbog lošeg ventilacijskog sustava.

Ravnatelj Boris Štimac tada je potvrdio da je došlo do nekoliko intervencija, ali da je u pitanju bila malaksalost učenica zbog nedostatka željeza u krvi te da je Zavod za javno zdravstvo ispitao kvalitetu zraka i utvrdio da su sve vrijednosti u normalnim granicama, piše Jutarnji list.

foto: Prozore treba što češće otvarati!

No, nerijetko se dogodi da učenicima nakon petog sata nastave glava klone od umora i gube koncentraciju. Neki čak i kolabiraju. Kada tridesetak učenika i po šest sati boravi u zatvorenoj učionici bez odgovarajuće ventilacije, tvrde znanstvenici, povećava se koncentracija ugljičnog dioksida i do pet puta više od dopuštenih granica, što itekako može utjecati na rad. A u zagrebačkim učionicama nema ventilacije.

Ljudi su pri povećanoj količini svježeg zraka raspoloženiji, motiviraniji za rad, koncentracija je bolja, manje je pogrešaka u radu i slično. Nevjerojatno mi je da se gotovo niti jedna ili vrlo mali broj novih škola u Hrvatskoj nije gradila s odgovarajućim sustavom dobave svježeg zraka u učionice. Sva je pažnja posvećenauštedi energije - istaknuo je inženjer strojarstva Vedran Kren iz tvrtke TROX Austria GmbH te dodao da su djeca osobito osjetljiva na nedostatak svježeg zraka, pospana su i koncentracija im je smanjena kada im je najpotrebnija.

Granična koncentracija ugljičnog dioksida u zatvorenom prostoru, kažu stručnjaci, iznosi do 1000 ppm (dijelovi CO2 na milijun molekula zraka), dok u školskim učionicama nerijetko prelazi čak 5000 ppm. Da loša ili nikakva ventilacija može utjecati na koncentraciju djece, smatraju i neki ravnatelji škola.

Nisam, iskreno, razmišljala o tome. Ali, pretpostavljam da, uz još neke faktore, previše ugljičnog dioksida može utjecati na umor osoba koje dugo borave u prostoru. Imali smo slučajeve da učenici padnu u nesvijest, ali vrlo rijetko. To se znalo dogoditi na tjelesnom. Ali, često prozračujemo i imamo klima-uređaj u svakoj učionici - rekla je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica Prve gimnazije.

U Hotelijersko-turističkoj školi, pak, osim što se učenici stiskaju u malim učionicama, u toplijim razdobljima često je zagušljivo, nemaju klimu ni ventilaciju, a prozore ne otvaraju tijekom nastave zbog buke jer se škola nalazi u vrlo prometnoj Frankopanskoj ulici.

Tijekom svakog školskog odmora treba provjetriti učionicu i obraćati dodatnu pažnju upravo na protok svježeg zraka kako ne bi došlo do malaksalosti, savjetuje Matijana Jergović, epidemiologinja i voditeljica Odjela za procjenu rizika u Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Prozračujete li vi učionice u svojoj školi? Jesi li i ti ikada osjetio/la posljedice boravka u zagušljivom prostoru?

Više o ovom problemu pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list

foto: sxc.hu

koncentracija ugljičnog dioksida u učionicama hoteljersko-turistička škola gimnazija na kajzerici malaksalost Pospanost nesvjestica Prva gimnazija