Slika nije pronađena
Ako ujutro, odmah nakon se probudiš, juriš po svoju šalicu kave – jedna si od nas. No, može li kava pomoći kada te uhvati kroničan umor?

Kava definitivno je čaroban jutarnji napitak, ali ni ona ne pomaže ako se nismo dobro naspavali tri noći za redom, pokazalo je istraživanje znanstvenika specijaliziranih za spavanje. Kroničnom neispavanošću smatra se upravo to – premalo spavanja ili loš san tri ili više noći za redom.

U toj situaciji kofein nam ne može pomoći da se razbudimo, bolje učimo, mislimo ili radimo, prenosi Ozy.com.Istraživači su objasnili da kava ne može djelovati ako smo nagomilali 'dug' u satima, a do zaključka su došli proučavanjem ispitanika kojima su dozvolili pet sati sna dnevno (umjesto preporučenih osam).

via GIPHY


Prvih pet noći tijekom istraživanja četrdeset i osam ispitanika (osoba odrasle dobi), spavali su deset sati, a idući tjedan su ih budili nakon pet sati sna. Zatim su im dva puta dnevno (u 8 i u 12 sati) dali kofein ili zamjenu i mjerili koliko im treba da reagiraju, ali i njihovo raspoloženje. Prvih tri dana oni koji su konzumirali kavu znatno su bolje reagirali od druge skupine, ali nakon pojave kroničnog umora razlike uopće više nije bilo.Općenito taj 'dug' kažu da ne možemo nadoknaditi u jednoj noći – preporučuju da spavamo nekoliko noći za redom nakon perioda lošeg ili premalog spavanja i to po deset sati, baš poput ispitanika.

Ako smo se do sada i zavaravali da je kava uvijek rješenje – više nećemo. Nije ni krevet loše rješenje, a evo i opravdanja za dodatno spavanje – kroničan umor nikako nije opcija.

Foto: Pixabay/Shutterstock/Giphy

M.Z.
Pročitajte još:

[ANKETA] Kava ili čaj? Što više voliš, a što je bolje za tebe?

Njeno veličanstvo kava: a kako tinejdžeri reagiraju na kofein?

Voliš kavu i nemaš dečka - koliko bi bila spremna na ovu ludost?

Kava učinak kofein buđenje Znanstveno istraživanje Pospanost

Još vijesti