Slika nije pronađena

Često nam roditelji, tete, starije rođakinje i bratići dijele savjete kako biti uspješniji u školi, kako lakše usvojiti nova znanja i skupiti dobre ocjene.

Problem je što su mnogi od njih davno napustili školske klupe pa nam je teško povjerovati da zaista razumiju u čemu je problem kada je u pitanju učenje. A što kada bi savjete dali odlični učenici?

Sigurno ste se barem nekada pitali kako onoj curi iz prve klupe uvijek polazi za rukom dobivati petice? Odgovor je jednostavan: drži se određenih pravila i navika – evo nekoliko savjeta odlikaša.

#Dođi u školu ranije

Ako dođeš 15-20 minuta prije nego nastava počinje, imaš vremena podsjetiti se o čemu ste govorili posljednji put, podcrtati važne stvari i pripremiti pitanja u slučaju nejasnoća. Ako nisi učio, ovo neće puno pomoći, ali ako si se dobro pripremio za nastavu, 15-ak minuta bit će sasvim dovoljno da se prisjetiš važnih stvari.

#Ne idi linijom manjeg otpora

Kada nam se ne da učiti, čekamo '5 do 12' i onda mahnito počnemo prelistavati bilježnice, knjige i skripte – u ovakve situacije se ne trebate dovoditi. Ako želite odlične ocjene, pripremite se da će biti teško i naporno, ali će se na kraju isplatiti. Izbjegavati obveze do zadnjeg trena nije rješenje.


#Natjeraj se da ti bude zanimljivo

Ovo može ponekad biti teško, ali je korisno. Kada se dočepate nekog gradiva koje vam nije pretjerano zabavno, pravite se kao da  je zanimljivo. Čak i ako je riječ o matematici ili kemiji; zamislite da igrate kakvu zanimljivu igricu u kojoj rješavanjem zadataka skupljate bodove. To će predmet učiniti malo interesantnijim, a proći ćete kroz sve zadatke.


#Napiši listu zadataka svaki tjedan

Nedjeljom navečer ili ponedjeljkom ujutro sastavite listu najvažnijih tjednih zadataka; istaknite predmete koji su prioritet, zabilježite na čemu morate posebno poraditi i koje lektire trebate početi čitati. To će vam pomoći da se ne izgubite u prenatrpanom rasporedu.


#Ne odgađaj obaveze

'Što možeš danas, ostavi za sutra'? E neće moći! Na zadatke i učenje biste se trebali baciti odmah po povratku iz škole jer vam je tada gradivo još uvijek svježe, a mozak aktivan. Odmor koji dolazi nakon toga bit će još slađi nakon što budete znali da ste sve zadatke obavili.


#Pomozi drugima pri učenju

Osim što ćete pomoći nekome tko muku muči s matematikom, fizikom ili engleskim, ovo je odličan način da i sami dobro utvrdite gradivo. Nakon što nekoliko puta pomognete školskim kolegama, imat ćete predmet u malom prstu.


#Pitaj na satu

Ako pitate profesora da vam dodatno objasni nešto što vam nije najbolje sjelo, učinit ćete si uslugu; osim što nećete sami doma morati razbijati glavu, pokazat ćete profesoru da vas gradivo stvarno zanima. Ne morate dizati ruku svakih 5 minuta i pretvoriti se u razrednu ulizicu, ali ako imate kakvih nejasnoća, ne ustručavajte se postaviti pitanje.


#Piši bilješke

Čak i ako profesor to ne zahtijeva od vas, uvijek pri ruci imajte bilježnicu i olovku. Dokazano je da pisanjem bilješki učimo i lakše usvajamo nova znanja.

Foto: Photoexpress
Izvor: gurl.com
I.N.

savjeti učenje

Još vijesti