Slika nije pronađena

Obiteljski liječnici od 1. listopada više neće davati ispričnice za izostanak s nastave onim učenicima koji se nisu kod njih liječili.

Lakše do neopravdanih sati, teže do ispričnica - jer obiteljski liječnici pisati će ih samo nakon pregleda, a ne telefonskog poziva. Žele smanjiti birokraciju, a od ministarstva obrazovanja traže - dajte roditeljima više ovlasti prenosi rtl.hr

 

'Učitelji nakon jedan sat izostanka zahtjevaju da se donese liječnička ispričnica. Naravno, postoje bezopasne, samoizlječive bolesti i roditelj, s punim pravom, izliječi dijete kod kuće. I ako od mene telefonom traže ispričnicu, koji je onda razlog, ako ja roditelju vjerujem, da mu ne vjeruje učitelj?', pita se Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Po sadašnjem pravilniku roditelji sami mogu opravdati 3 dana u jednoj školskoj godini, no oni ne mogu biti uzastopni niti mogu biti onda kad je najavljena provjera znanja. Iz sindikata učitelja poručuju:

'U slučaju izmjene pravilnika moglo bi doći do zlouporabe roditelja koji opravdavaju svoju djecu kad to nije potrebno, znači kad se pišu testovi. Tako da u stvari treba i sustav biti reguliran', kaže Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. 

Iz Ministarstva obrazovanja s tim se stavom slažu. Pogotovo jer višednevne izostanke mogu opravdati razrednici, ravnatelj i učeničko vijeće.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zatražit će sastanak s predstavnicima Ministarstva zdravlja, Hrvatske liječničnike komore i Koordinacijom liječnika hrvatske obiteljske medicine na kojem vjerujemo da ćemo dobiti dodatna pojašnjenja vezana uz ovo pitanje te pronaći najbolje rješenje za učenike, roditelje i nastavnike.

Mislite li vi da je ova odluka dobra?

 

Foto: Shutterstock
Izvor:
vijesti.rtl.hr
I.N.

Pročitajte još:

Sin izostao iz škole, a tata poslao najluđu ispričnicu ikada

Sto godina stara školska ispričnica: 'U polju izrezao noge pa nije mogao u školu'

Od jeseni za sve prekršaje u školama iste kazne

roditelji Liječnici ispričnice izostanci

Još vijesti