Slika nije pronađena

Nitko nije rekao da moraš učiti više i raditi napornije – tajna je u nekoliko trikova koji će ti omogućiti da učiš redovitije i manje, a da uspjeh bude bolji.

Školska godina opako se bliži svome kraju i znaš da je vrijeme za sjesti i zagrijati stolicu do usijanja. No, kad pogledaš sve te udžbenike, bilježnice, bilješke, skriptice i radne bilježnice – uhvati te panika ili mučnina (ili oboje).

Bez brige, biti produktivan ne znači biti rob gradivu koje moraš naučiti za završno poliranje ocjena. Donosimo ti popis stvari za ljenčine koje će te učiniti produktivnijom osobom bez puno truda.

Složi krevet ujutro

Odvoji 5 minuta za pospremanje kreveta ujutro i cijeli će ti dan biti produktivniji. Ova se pojava zove temeljna navika (keystone habit), a pomoći će ti pokrenuti cijeli niz produktivnih reakcija kako bi i ostatak dana proveo/la u produktivnom raspoloženju. Slaganje kreveta ujutro djeluje kao trik – malena pobjeda zbog koje ćeš biti zadovoljan/na, a mozak će i tijekom ostatka dana tražiti takve malene pobjede koje izazivaju lučenje hormona ugode i sreće.

Iskoristi svoje slabosti i napasti u svoju korist

Napokon se izvučeš iz kreveta i sakupiš malo volje za učenjem i sjedneš za stol. Čim to napraviš, odjednom počneš razmišljati o Xboxu, telefonu, najdražoj seriji, filmovima, izlascima, a čak i tvoji ukućani mogu prestavljati distrakciju zbog koje ti koncentracija polagano nestaje. Dobre stvari su – ne moraš se riješiti svih ovih ometala.

Možeš iskoristiti tehniku koja se zove nagomilavanje izazova (temptation building), a pomoću koje možeš kombinirati stvari koje želiš i moraš raditi. Moraš su aktivnosti koje ti se baš i ne daju raditi: učenje, kućanski poslovi i sl. Jednom kad napraviš popis svojih moram aktivnosti, napravi i popis onih koje želiš raditi. Tajna je da ih radiš samo dok obavljaš svoje moram aktivnosti. Znači: za uspješno pisanje zadaće, nagradi se provjeravanjem Fejsa ili finom čokoladicom.

Uspješno odugovlači

U redu je odmoriti mozak  s vremena na vrijeme jer nismo programirani za dugu koncentraciju i fokus. Mnogo toga možeš obaviti u 5-minutnoj pauzi tako da ćeš i dalje dobro iskoristiti svoje vrijeme.

Radi, uči, piši – samo 5 minuta

Jednom kad savladaš mentalnu prepreku i napokon sjedneš za stol te počneš raditi – bit će ti lakše nastaviti. Namjesti tajmer, sjedi za stol i počni. Iznenadit ćeš se: tvoj će mozak željeti nastaviti s poslom čim kreneš.

Zadatke rješavaj od najgoreg prema boljima

Mark Twain jednom je rekao: Pojedi živu žabu ujutro i ništa gore ti se neće dogoditi cijeloga dana. Ne savjetujemo ti da pojedeš živu žabu nego da se na početku dana uhvatiš s obavezom koja iziskuje najviše tvoje energije i koncentracije. Tako će ti ostatak dana biti lakši.


Natjeraj se da radiš – grižnjom savjesti

Kad moraš učiti, a baš ti se ne da, oblijepi sva mjesta na kojima voliš izbjegavati obaveze post-it papirićima s ljutim smajlićima ili porukama: Misliš li tako upisati fakultet?, Je li to najbolje što možeš?, Je li ovo najbolji način da iskoristiš svoje vrijeme sada? Poslijepi ih po kupaonici, sobi, televizoru, računalu, frižideru, mobitelu: na svim mjestima i predmetima kojima se okreneš kad poželiš dangubiti.

Podijeli i zavladaj

Ukratko, možeš se provući uz pomoć prijatelja. Sve teme, poglavlja, pitanja koja moraš naučiti ili ponoviti podijeli s prijateljima – svatko nekad dobije neki dio. Nakon što napravite svoje zadatke, nađite se na grupnom ponavljanju i razmjeni bilježaka.

Odspavaj malo

Nije svejedno kako i koliko ćeš odspavati! Spavanac nakon kojeg ćeš se probuditi odmorniji/ja nego prije trebao bi trajati samo 20 minuta! 20 minuta spavanja poboljšat će ti koncentraciju i pažnju, a čim se probudiš bit ćeš spreman/na na sve.

L.B./izvor: Hexjam

foto: arhiva

Pročitajte još...

...Faze odugovlačenja: ma, imam još vremena za učenje!...

...Učenje nije mučenje: 5 korisnih stvari koje dobivamo zahvaljujući učenju!...

...Mobitel i ja, prijatelja dva – navike s kojima morate prestati!...

produktivnost trikovi za učenje manje rada - bolji uspjeh dobre navike

Još vijesti