Slika nije pronađena

U ponedjeljak, 16. srpnja, su objavljene konačne rang-liste za upis na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u ovoj akademskoj godini koje pokazuju malo drukčije stanje od onog najavljenog (popisa najtraženijih fakulteta po broju prijava, odnosno atraktivnosti). Medijski dizajn na Sveučilištu Sjever se našao na petom mjestu!

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u ljetnom upisnom roku na rang-listama bilo je 34.872 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je 25.684 kandidata.


via GIPHY


Na javnim sveučilištima ostalo je ukupno 6705 slobodnih mjesta (s time da u prikazu AZVO-a nisu oni studijski programi s kvotom 10 ili manjom) i to na ovim sveučilištima:

- 2716 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu

- 873 mjesta na Sveučilištu u Splitu

- 819 mjesta na Sveučilištu u Rijeci

- 1074 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

- 372 mjesta na Sveučilištu u Zadru

- 622 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli

- 229 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku.

No, treba imati na umu da je riječ o neslužbenoj upisnoj kvoti jer fizički upisi na fakseve još nisu provedeni. Svi oni koji su ostvarili pravo upisa ne moraju nužno i upisati taj studij i faksevi imaju pravo donošenja odluke o (ne)provođenju jesenskog roka, pa taj broj nije finalan.

Prijave za upis na studijske programe (na kojima je ostalo mjesta) u jesenskom roku će započeti 24.7. i trajat će do 19.9.2018. godine ili do roka koji odredi visoko učilište. Konačne rang-liste za upis u jesenskom roku bit će objavljene 19.9.2018. godine, piše u priopćenju AZVO-a.

Na kojim fakultetima još ima slobodnih mjesta nakon objave rang-listi u ljetnom upisnom roku, proučite ovdje (i nemojte baciti laptop kroz prozor)!


via GIPHY


Na najpoželjnijim studijskim programima sigurno neće biti mjesta – a oni su:
1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2. Kriminalistika (stručni), Visoka policijska škola
3. Fizioterapija (stručni), Sveučilište Sjever
4. Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
5. Medijski dizajn, Sveučilište Sjever
.

Gledajući po područjima, nakon logopedije, najatraktivniji su bili: interdisciplinarno umjetničko polje, psihologija, filmska umjetnost, edukacijsko-rehabilitacijske znanosti, temeljne medicinske znanosti, farmacija, javno zdravstvo i zdravstvena zaštita i primijenjena umjetnost.

Foto: Profimedia/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Top 10 u Hrvatskoj – donosimo popis najtraženijih fakulteta među maturantima ove godine

KVIZ: Koji faks bi ustvari trebala upisati?

HELP Kako preživjeti stres upisa na faks i ostati relativno normalan?!

Fakultet Popularno Rang liste studij programi sveučilište